Vodafone kiest voor multi-vendor en multi-domain NFV-platform
12-09-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Vodafone kiest voor multi-vendor en multi-domain NFV-platform

Vodafone Group en VMware zijn een software licencing agreement overeengekomen waardoor Vodafone toegang krijgt tot een brede range producten van VMware. Als onderdeel van de overeenkomst wordt VMware één van de partners die de wereldwijde uitrol van Network Functions Virtualization (NFV) van de operator zullen ondersteunen.

Met 5G in aantocht kiezen carriers steeds vaker voor software-defined, gevirtualiseerde platformen voor het leveren van netwerkfuncties. Vodafone zal gebruikmaken van VMware vCloud NFV om virtuele netwerkfuncties (VNF’s) te ondersteunen van meerdere vendoren op een gemeenschappelijk, software-defined platform. Vodafone ontvangt tevens carrier-grade ondersteuning. Vodafone Group is één van de grootste leveranciers van telecommunicatiediensten ter wereld. Vodafone heeft in 26 landen mobiele operations, werkt daarvoor samen met partners in nog eens 49 landen en heeft vaste breedband-operations in 19 landen.

‘VNF is belangrijk onderdeel van onze strategie’

“Gevirtualiseerde, cloud-native netwerkfuncties vormen een belangrijk element in ons bedrijfsbrede programma nu we bezig zijn met een transformatie van de manier waarop we bouwen, opereren en onze netwerken en diensten vormgeven”, zegt Fran Heeran, Head of Network Vistualization van de Vodafone Group. “Het reduceren van de tijd en kosten om diensten te kunnen inzetten, het gebruik van automation en convergentie in gestandaardiseerde cloud-omgevingen voor ons netwerk en IT-bedrijven vormen zijn een belangrijk onderdeel van onze technologische en operationele transformatiestrategie.”

VMware vCloud NFV voorziet Vodafone van een ETSI-compliant, modulair, multi-tenant NFV-platform dat keuze in Virtual Infrastructure Managers (VIM) ondersteunt (VMware en OpenStack). Het vCloud NFV-platform combineert een carrier-grade NFV-infrastructuur met beheer van Day 2 operations en mogelijkheden voor service assurance. Klanten als Vodafone zijn op die manier in staat meerdere applicaties uit te rollen op een gemeenschappelijke NFV-infrastructuur, in plaats van dat zij nieuwe platformen moeten bouwen voor elke nieuwe dienst. De op VMware-gebaseerde, gevirtualiseerde infrastructuur, inclusief VMware vSphere en VMware NSX, biedt tevens een gemeenschappelijke architectuur voor netwerk- en IT-operations, wat de operationele efficiëntie en algehele economics verbeterd. Vodafone kan daarbij kiezen uit een aantal gecertificeerde VMware Ready for NFV-VNF’s, die vooraf zijn getest om implementatierisico’s te verminderen. 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud