Dell kent ruimte voor nog heel veel groei

12-09-2017 | door: Blog
Deel dit artikel:

Dell kent ruimte voor nog heel veel groei

Op 7 september was het een jaar geleden dat Dell Technologies ontstond en Michael Dell de EMC-familie van bedrijven van de beurs haalde en samengevoegde met het reeds private Dell Computers. Een startup van 140.000 teamleden. We vierden onze wittebroodsweken na een eerder succesvol partnership van Dell en EMC tussen 2000 en 2010. Uit de groeicijfers van het afgelopen jaar blijkt dat het een vruchtbaar huwelijk is en de in ons huwelijk meegenomen kinderen doen het niet minder slecht.

Deze week ben ik bij één van die kinderen op VMworld Europe en de partnerconference startte al met ruim 2500 partners. VMware, als zelfstandig onderdeel van Dell Technologies, heeft zich van server-virtualisatie bedrijf via het software defined datacenter nu werkelijk tot een centrale speler in de cloud-ecosystemen geplaatst. Wie had ooit gedacht dat je via VMware ook AWS-cloud services in hybride vorm zou kunnen draaien? En dat partners aan hun klanten met hun VMware-oplossingen AWS-cloud services zouden kunnen verkopen?

Cloud, cloud en nog eens cloud

Het is dit jaar bij VMworld cloud, cloud en nog eens cloud wat de klok slaat. Van private clouds via hybride clouds tot public clouds. Met de integratie van services in de Telco-wereld tot links met het nieuwe Edge-computing en de daarmee verweven IoT-wereld. Zoals ik al in een eerdere blog ‘het einde van de cloud’ vertelde, is de wereld van cloudcomputing heftig in beweging en worden cloud orkestratie-gereedschappen elke dag belangrijker.

Cloud computing ontstond toen we de voordelen van server-virtualisatie breder konden toepassen op grote schaalbare, gedeelde infrastructuren. Toen we die via internet benaderbaar maakten, ontstonden de mainframes van het internet. Processing, applicaties en data bij elkaar gebracht en via de moderne terminal – de browser – toegang tot de taken en diensten die daar draaiden. Na het mainframe, het eerste platform, en de client-server, het tweede platform, noemden we de via internet benaderbare centrale clouds het derde platform.

Vierde platform

We zien nu een vierde platform ontstaan omdat het succesvolle cloud-servicemodel ook decentraal wordt ingezet. Als variatie op de centrale cloud wordt de decentrale cloud ook wel Fog-computing genoemd. Afgelopen week kwam de NIST (US National Institute for Standards and Technology) met publicatie 800-191 over de definitie van Fog-computing:

‘Fog computing is een horizontaal, fysiek of virtueel resourceparadigma dat zich bevindt tussen slimme end-devices en traditionele cloud- of datacenters. Dit paradigma ondersteunt verticaal geïsoleerde en latency-gevoelige applicaties door een alom vertegenwoordigde, schaalbare, gelaagde, gefedereerde en gedistribueerde computing, storage en netwerkconnectiviteit.’ Een hele mond vol.

Fog computing

Kort gezegd is fog computing een cloud-gebaseerd-ecosysteem dat slimme end-devices in gekoppelde netwerken kan ondersteunen. Om dit te kunnen, is het opgedeeld in hiërarchische lagen om al die gedistribueerde systemen, nodes en eindpunten te kunnen verbinden. Er zijn twee belangrijke redenen waarom deze bijzondere cloud-structuur nodig is.

Allereerst zijn deze lokale applicaties doorlooptijdgevoelig; denk aan sensoren die realtime terugkoppeling moeten geven. Die data kun je niet via centrale clouds leiden, maar de verwerking moet ter plekke worden afgehandeld. Daarnaast dient eventuele analyse van die data ook lokaal te gebeuren, in tegenstelling tot de Big Data-oplossingen die we in grote cloud of datacenters moeten uitvoeren.

Fog computing is een uitbreiding van het traditionele cloud-gebaseerde computing model wiens architectuur ook diverse lagen van netwerk topologie kent. En ook bij fog computing spreekt men van IaaS, PaaS en SaaS, alleen dan nu op meestal kleine, lokale, gedistribueerde en gefedereerde nodes. Deze nodes kunnen zowel fysieke als virtuele elementen zijn en via de node zijn de slimme devices verbonden netwerken. In de node vindt tevens data- en communicatiemanagement plaats tussen de buitenste laag van de infrastructuur en centrale clouds. Virtuele fog nodes worden ook wel ‘cloudlets’ genoemd en kunnen de horizontale expansie van functionaliteit ondersteunen over de vele verspreide locaties.

Mist computing

NIST beschrijft ook een variant van fog computing: mist computing. Dit is een lichtgewicht en rudimentaire vorm van computing power die resideert aan de uiterste randen van netwerkstructuren en dicht bij de slimme end-devices. Hier is software – vaak ook open sourced – aanwezig die op lokale microcomputers en controllers draait en data en informatie van en naar de fog kan leiden en van daaruit weer naar centrale cloud-diensten. Kortom een nevel van edge-devices zoals die al jaren worden gebruikt in industriële omgevingen en het opkomende Internet of Things.

Het is dus begrijpelijk dat op VMworld de uitbreiding van virtuele oplossingen naar dit gebied aandacht krijgt. Inclusief het in april j.l. door de Linux Foundation opgerichte EdgeX Foundry, het jonge zusje van Cloud Foundry dat ik in een eerdere blog over Open Source al besprak. Immers ook in decentrale nodes willen we graag Open Source afspraken stelsels toepassen. Dat is het speelveld van een ander kind in de Dell Technologies familie: Pivotal.

Complementair

Mist en cloud computing zijn complementair zoals online en offline dat ook zijn. In een perfecte gedistribueerde architectuur heeft een mist-applicatie de cloud niet nodig en vice-versa. Het zijn de twee uiteinden van twee soorten cloud-diensten die via netwerken met elkaar verbonden (kunnen) zijn. En op hun beurt, net als de private en publieke cloud een hybride variant opleveren. Zoals NIST ze al formeel beschrijft: private fog nodes, community fog nodes, public fog nodes en hybride fog nodes.

Deze nieuwe loten in de virtuele wereld integreren met wat VMware al 15 jaar lang doet, geven een extra dimensie aan VMworld 2017, het event waar ik deze blog schreef. Op de verjaardag die Dell Technologies een week eerder vierde, memoreerde Michael Dell dat informatietechnologie steeds meer business technologie aan het worden is. We omringen ons met miljarden microprocessoren en lokale en centrale intelligentie en verbinden die van boven naar beneden en van links naar rechts.

In een interview 25 jaar geleden, toen Michael 26 jaar oud was, maakte hij een stevig statement: Dell zou ooit groter worden dan IBM. De jaaromzet van IBM is momenteel $80 miljard en de omzet van het laatste kwartaal van Dell Technologies groeide naar $20 miljard. We zijn niet ver weg van zijn 25 jaar geleden uitgesproken verwachting. Net als het internet alomvattend werd, is de cloud dat ook geworden en in de woorden van Michael gebeurt dat met Artificial Intelligence, machine learning en fog computing ook.

Als deze ontwikkeling een raket is, is data de brandstof en hoe meer geconnecteerde devices je krijgt, hoe sneller die raket zal vliegen. We zien momenteel een explosie in zowel het aantal verbonden devices als de data die zij generen, dus stel je eens voor snel die raket straks werkelijk gaat vliegen. Er is dus voor ons nog volop ruimte voor heel veel groei.

Door: Hans Timmerman (foto), CTO Dell EMC Nederland

Terug naar nieuws overzicht
Cloud