Redactie - 06 september 2017

Acht nieuwe technologieën in de praktijk

De enige constante is verandering, zegt het spreekwoord. De digitale transformatie zorgt ervoor dat steeds meer organisaties te maken krijgen met nieuwe technologieën zoals het Internet of Things, kunstmatige intelligentie en blockchain.

PWC Global publiceerde onlangs een onderzoek naar de belangrijkste acht technologietrends van dit  moment. Daarover spraken ze met CEO’s van grote ondernemingen en onderzochten ze meer dan 150 technologieën die op dit moment wereldwijd in allerlei branches in ontwikkeling zijn. Acht trends kwamen bovendrijven die op dit moment al aantoonbare invloed hebben op ons dagelijks leven en waarschijnlijk grote invloed gaan hebben op hoe er wereldwijd gewerkt wordt. Om je een idee te geven van wat ons te wachten staat, schets ik acht concrete toepassingen van deze technologieën. Dat doe ik aan de hand van voorbeelden in de zorg, een branche waar de impact van technologie hoog is en de bereidheid groot is om de mogelijkheden te verkennen. Maar zoals je ongetwijfeld zult zien, zijn voor vrijwel iedere sector toepassingen te verzinnen die in potentie grote toegevoegde waarde kunnen hebben.

1. Internet of Things (IoT)

Citrix is bijzonder actief in de ontwikkeling van Workspace IoT oplossingen, zoals de Workspace Hub, Smart Spaces en Open Space. Tijdens de HIMMS conferentie in Las Vegas demonstreerde Citrix haar Hub for Healthcare. Chris Fleck, VP en ‘Technical Fellow’ bij Citrix, liet zien hoe zorgverleners snel van kamer naar kamer kunnen gaan zonder opnieuw in te loggen en zonder in iedere kamer zelf de gegevens van de betreffende patiënt te hoeven opzoeken. In de kamer van de patiënt toont de Hub niet alleen het elektronisch patiënten dossier, maar neemt ook direct via Bluetooth de lichaamstemperatuur op en voegt dat toe aan het elektronisch dossier.

De Workspace Hub is een apparaat met unieke software waarmee Citrix digitale workflows verbetert. In dit voorbeeld uit de zorg betekent dat bijvoorbeeld dat de Hub data verzamelt, zoals meetgegevens die iets zeggen over de gezondheid van de patiënt, passende applicaties aanbiedt en geregeld probleemloos overstapt van bijvoorbeeld draagbare apparaten naar werkstations of thin clients.

2. Robotica

Robots zijn heel goed in repetitieve taken waarvoor een hoge mate van precisie en betrouwbaarheid vereist is. In de zorg zijn daarvoor vele toepassingen denkbaar, van microchirurgie tot inventarismanagement, maar bijvoorbeeld ook controle op patiënten via telepresence. In deze video zie je hoe het Da Vince Surgical System in staat is een druif open te knippen en weer aan elkaar te naaien. Dezelfde technologie kan worden ingezet voor chirurgische ingrepen met minimale impact en grote precisie. Met name in de zorg verwacht ik dat robotica de komende jaren snel een grotere rol zal gaan spelen.

3. Drones

Drones worden nu gedefinieerd als onbemande vliegtuigen, schepen of voertuigen die zich autonoom kunnen voortbewegen, zonder menselijke ingrepen en zelfs buiten ons gezichtsveld. Ik twijfel er geen moment aan dat dit soort voertuigen de ambulancemarkt drastisch gaan veranderen. Drones kunnen worden ingezet om snel medische bijstand of geneesmiddelen te leveren, met name op plaatsen die voor conventionele ambulances moeilijk bereikbaar zijn.

In heel Europa krijgen jaarlijks bijna een miljoen mensen een hartaanval. Daarvan overleeft slechts een schamele 8%, met name doordat hulpdiensten vaak te laat ter plaatse zijn. Een ambulance-drone (zoals deze van de TU Delft) kan met een geïntegreerde defibrillator mensenlevens redden. Het doel is de bestaande infrastructuur van hulpdiensten uit te breiden met een netwerk van drones. Deze nieuwe soorten drones vliegen met een snelheid van boven de 100 km/u en zouden in staat moeten zijn binnen een minuut hun bestemming te bereiken, waardoor de overlevingskans stijgt van 8% naar 80%! De drone is opvouwbaar en kan behalve een defibrillator allerlei andere middelen met zich mee dragen. Voor de zorg kun je denken aan gespecialiseerde drones voor eerste hulp bij ongelukken, verdrinkingen, ademhalingsproblemen of diabetes.

4. 3D Printers

De eerste keer dat ik zelf te maken kreeg met 3D printers voor de mens, was bij mijn tandarts, die me aanbood even een nieuwe tijdelijke kroon te printen. Sindsdien heb ik ontdekt dat experts al 3D geprinte huid hebben ontwikkeld voor brandwondenslachtoffers en spalkjes voor de luchtwegen van baby’s met tracheobronchomalacia, een aandoening waardoor de kleine luchtwegen rond de longen in elkaar klappen. Wetenschappers van Princeton University hebben zelfs een 3D-printer gebruikt om een bionisch oor te printen dat radiofrequenties hoort die de normale capaciteit van het menselijk oor ver te boven gaan, in een project dat bedoeld was om de haalbaarheid te onderzoeken van de combinatie van elektronica en menselijk weefsel.

Het is niet eens zo dat 3D-printen alleen geschikt is voor de meest serieuze aandoeningen. In tegendeel: het zou zomaar eens heel normaal kunnen worden om allerlei aandoeningen bij mensen met een geprinte oplossing te behandelen. In de afgelopen jaren zijn 3D-geprinte enkelgewrichten verschenen en 3D-geprinte pillen met op maat gemaakte doses geneesmiddelen, maar bijvoorbeeld ook 3D-geprinte mallen voor herstel van gebroken ledematen. In zo’n 3D-geprinte mal blijken botten 40 tot 80% sneller te genezen dan in het traditionele gips. En 3D-geprinte pillen kunnen allerlei interessante vormen aannemen, die de manier waarop geneesmiddelen in het lichaam worden vrijgegeven volledig veranderen. Een ander team van onderzoekers heeft ontdekt dat het mogelijk is op maat gemaakt bio-afbreekbare implantaten te printen, die veel betere genezing beloven voor botinfecties en botkanker.

5. Kunstmatige Intelligentie

Ik heb onlangs voor Citrix een artikel geschreven dat ik “Welkom in de Gezondheidszorg 2.0” heb genoemd. Dat was een gedachtenexperiment waarbij ik wilde uitzoeken wat er gebeurt als je het Internet of Things van het Citrix Octoblu platform combineert met Amazon Echo en de kunstmatig intelligente zorgdiagnose API van Infermedica. Dan krijg je iets dat lijkt op een consumentvriendelijke, spraakgestuurde medische vraagbaak voor de nieuwe generatie.

Als je dat idee nog een stap verder doorvoert, door machine learning en kunstmatige intelligentie los te laten op elektronische patiënten dossiers, dan krijg je oplossingen die razendsnel grote datasets van patiëntinformatie kunnen analyseren op zoek naar trends en afwijkingen, zodat doktoren hun diagnoses en behandelplannen kunnen aanpassen door de ervaringen van patiënten in vergelijkbare situaties. Dan heb ik het dus niet over het vervangen van doktoren, maar juist over het uitrusten van doktoren met geautomatiseerd onderzoek en aanbevelingstools die op maat gemaakt advies kunnen geven voor heel specifieke gevallen.

6. Blockchain

De laatste tijd is er weer veel hype rond de blockchain, met name rond cryptocurrencies zoals BitCoin en Ethereum. Maar de blockchain is veel meer dan dat: het is in feite een gedistribueerde database waarin chronologische geordende records zijn opgeslagen die we ‘blocks’ noemen. Blocks zijn openbaar en worden gedistribueerd naar alle gebruikers, die bekend staan als ‘nodes’. Gedistribueerde databases die gebruikmaken van blockchaintechnologie kunnen een belangrijke rol spelen in de omgang met medische gegevens en elektronische patiëntendossiers. Patiëntgegevens kunnen worden opgeslagen in een ‘private blockchain’ die automatisch synchroniseert met alle medische instanties, zodat zij, de patiënten en de verzorgers met de juiste toegangscodes altijd toegang hebben tot de meest recente data. Deze oplossing zou een einde kunnen maken aan de trage (en dure) uitwisselingsprocessen voor medische dossiers, zodat in noodgevallen direct de meest recente gegevens beschikbaar zijn, om de best mogelijke zorg van dat moment te kunnen bieden. Een systeem op basis van blockchain technologie zou ook een einde kunnen maken aan fraude met zorgkosten. Naar schatting is nu 5 tot 10% van alle zorgkosten frauduleus, waarbij te hoge kosten worden berekend of kosten in rekening worden gebracht van diensten die nooit zijn geleverd. Dergelijke fraude is met blockchain technologie te bestrijden door de toewijzing van claims en de betalingsprocessen veel verder te automatiseren, zodat tussenpersonen uit het proces worden verwijderd, de administratieve kosten worden teruggedrongen en het hele betalingsproces ook nog eens minder tijd vraagt van zorgverleners en betalers.

7. Virtual Reality

De virtuele realiteit kun je definiëren als een computersimulatie van een driedimensionale afbeelding of omgeving waarmee interactie mogelijk is, op een manier die realistisch overkomt of aanvoelt voor de persoon die een speciale elektronische uitrusting draagt, zoals een helm, of een bril met een projector erin, of handschoenen vol sensoren.

Ik geloof dat virtual reality (VR) nog aan het begin van haar ontwikkeling staat, maar dat de ontwikkeling van de technologie momenteel wel heel erg hard gaat. De meeste VR-bedrijven richten zich vooral op entertainment – maar er zijn ook een aantal heel interessante kansen voor VR in serieuzere toepassingen en opnieuw is de zorg een goed voorbeeld.

Net zoals het Da Vince Surgical System dat ik hierboven al heb genoemd, zijn er voor VR interessante toepassingen in de chirurgie. Denk bijvoorbeeld aan een menselijke arts die vanaf grote afstand een operatie kan uitvoeren, waarbij een robot ter plaatse de handelingen kopieert die een arts in VR uitvoert. Dit begint langzamerhand al een gebruikelijke procedure te worden, die niet alleen tijd bespaart, maar ook het risico op complicaties terugdringt. ‘Remote Telesurgery’ gaat zelfs al zo ver dat een arts via force feedback ‘voelt’ wat hij doet, zodat hij precies de juiste druk kan toepassen die nodig is voor delicate operaties. Een andere toepassing is in simulaties voor opleidingsdoeleinden, zoals in het HumanSim-systeem hieronder. Daarmee kunnen doktoren, verplegers en ander medisch personeel in een interactieve omgeving met elkaar samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan trainingen waarin ze gezamenlijk een patiënt behandelen in een virtuele omgeving die met behulp van sensoren de emoties, beslissingen en technieken van de deelnemers meet.

8. Augmented Reality

Augmented Reality (AR) wordt gedefinieerd als een technologie waarmee computerbeelden over de echte wereld heen worden geprojecteerd, waardoor beide beelden samenvloeien. Als je ooit Pokémon Go hebt gespeeld, heb je al een indruk gehad van hoe dat eruit kan zien. Maar je kunt je ook voorstellen dat AR levens zou kunnen redden als het in noodgevallen de locatie van de dichtstbijzijnde defibrillator toont. Of dat het verpleegkundigen helpt snel de juiste aderen te vinden.

VR en AR zijn eigenlijk nog maar het begin. De volgende generatie noemen we MR: Mixed Reality. Technologie zoals de HoloLens maakt het mogelijk in de echte wereld te interacteren met 3D-modellen!

Bij Citrix zijn we voortdurend bezig toepassingen te ontwikkelen voor deze technologieën, zodat onze partners en klanten ze kunnen gebruiken om hun digitale transformatie te versterken en hun werkomgeving verder te verbeteren. Als je meer wilt weten over waar we staan en wat we doen, bezoek dan Citrix Solution Day 2017 op 5 oktober in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Je kunt je hier gratis aanmelden. Graag tot dan!

 

Chris Matthieu, Director IoT Engineering, Citrix