Kunstmatige intelligentie voor een veilige toekomst
06-09-2017
Deel dit artikel:

Kunstmatige intelligentie voor een veilige toekomst

Artificial Intelligence en het Internet of Things drukken een dik stempel op het moderne leven. Stemgestuurde persoonlijke assistenten op onze smartphones, auto’s die zichzelf inparkeren, vergaderkamers die zichzelf configureren, systemen die doktoren helpen bij hun analyses: het is geen sciencefiction meer, maar gewone realiteit. Naarmate we meer ‘dingen’ met elkaar verbinden en voorzien van kunstmatige intelligentie, wordt onze wereld slimmer, makkelijker en productiever.

Maar we worden ook kwetsbaarder. We sluiten steeds meer apparaten op elkaar aan – niet alleen slimme dingen, maar ook simpele sensoren met de enkelvoudige functie om data te verzamelen waarmee AI wordt gevoed, zoals geluid, temperatuur en bewegingen. Met iedere chip die we toevoegen maken we onszelf kwetsbaarder voor misbruik.

Eind vorig jaar bleek het Mirai botnet gebruik te maken van gehackte IoT apparaten om een hele reeks bekende websites plat te leggen. Twitter, Reddit, Netflix, Airbnb – het gerucht ging zelfs even dat heel Liberia onbereikbaar was door een DDoS-aanval vanaf IoT-apparaten, maar dat bleek uiteindelijk ‘fake news’.

Hoe blijf je veilig in een wereld waarin duizelingwekkende aantallen verbindingen worden gelegd? Innovatie heeft die ongehoorde uitdaging veroorzaakt. Dan mag je ook verwachten dat innovatie helpt de beveiliging weer op orde te krijgen. All to the rescue!

Kijk naar de evolutie van ons telefoonsysteem. Op een gegeven moment konden menselijke telefonisten de schaalgrootte en complexiteit niet meer behappen. Op dat moment werd automatisering onvermijdelijk. In dit geval is het aan Artificial Intelligence om voor een nieuwe generatie technologie te zorgen die ons helpt afwijkingen te detecteren en op waarde te schatten. Machine learning, gedragsanalyses en andere digitale oplossingen gaan ons helpen onze apparaten schoon en veilig te houden.

Let wel: AI gaat de mens niet zomaar vervangen. Het wordt een aanvulling op onze eigen expertise. Het gaat beveiligingsspecialisten helpen de juiste beslissingen te nemen, net zoals je nu geholpen wordt het juiste restaurant te kiezen als je een keer lekker uit eten wilt. Zelfs in een wereld die door kunstmatige intelligentie wordt gevormd, blijft de mens gewoon de baas.

Christian Reilly is Vice President en CTO voor de Citrix Workspaces Services divisie. Reilly is op 5 oktober een van de hoofdsprekers tijdens Citrix Solution Day in de Midden Nederland Hallen te Barneveld. Dit event is gratis te bezoeken als u zich tijdig inschrijft. Komt u uit België? Reilly spreekt ook op 3 oktober tijdens Citrix Solution Day België in De Waerboom te Brussel. Daarvoor kunt u zich hier inschrijven.

Door: Christian Reilly, Vice President en CTO voor de Citrix Workspaces Services divisie 

 

 

 

Terug naar nieuws overzicht