‘IT heeft een enorme transformerende kracht’
08-09-2017 | door: Marco van der Hoeven

‘IT heeft een enorme transformerende kracht’

Het thema Women in IT is dit jaar bij Gartner Symposium/ITXpo voor het eerst één van de grote tracks. Meer diversiteit is een logisch antwoord op de veranderende vragen, vaak meer business-gerelateerd, die aan IT worden gesteld. Executive People sprak hierover met Stephanie Pech, Executive Partner bij Gartner Benelux. “Door zelf over te stappen naar de IT kan ik bijdragen aan innovatie en de digitale transformatie.”

Stephanie Pech is als Executive Partner bij Gartner Benelux sparring partner voor CIO’s in België en Luxemburg. Ze werkt nu een jaar bij Gartner. Daarvoor was zij aan de kant van de business werkzaam als marketing directeur. “Daar ben ik op een bepaald moment om me heen gaan kijken naar een andere functie. Op het eerste gezicht leek een functie in de HR voor de hand te liggen, veel vrouwen volgen een dergelijk pad. Maar omdat ik persoonlijk erg geïnteresseerd ben in transformatie en innovatie kwam ook de IT in beeld.”

“Als marketing directeur was ik daar eigenlijk ook al mee bezig, met het opzetten van een radicale digitale communicatiestrategie, voor een belangrijk deel gebaseerd op social media, inclusief het ontwikkelen van content en het uitvoeren van analytics. Daar is mijn liefde voor de transformerende kracht van IT vandaan gekomen. Daar wilde ik dus in verder. De digitale transformatie is een actueel onderwerp. Door zelf over te stappen naar de technologiewereld kan ik daaraan bijdragen. Een oud-collega, die CIO was geweest bij mijn oude bedrijf, werkte al bij Gartner, en heeft me in contact gebracht met hen.”

Gedreven

Zij heeft onder meer onderzoek gedaan naar vrouwen in topfuncties. België doet het met dertig procent vrouwen in topfuncties niet slecht, en ook onder de CIO’s waar zij mee te maken heeft zijn steeds meer vrouwen. Interessant is dat negentig procent van hen niet afkomstig is vanuit de IT, maar vanuit de business in de CIO-rol terecht is gekomen. “In algemene zin zien we ook dat veel mannelijke CIO’s steeds vaker een business-achtergrond hebben. De vrouwen die in deze functies terecht zijn gekomen zijn enorm gedreven, en willen echt iets tot stand brengen met IT. Dat is ook de reden dat onze diensten zo goed bij hen aansluiten, en ze bij ons aankloppen voor advies. Ze hebben geweldige leiderschapskwaliteiten.”

“IT maakt een belangrijke transformatie door”, vervolgt ze. “Je hebt tegenwoordig mensen nodig die vanuit een leidende rol verhalen kunnen vertellen, kunnen communiceren, en enorm klantgedreven zijn. Die vaardigheden vind je veel terug bij vrouwen. De vraag is vaak hoe de CIO de digitale strategie kan beïnvloeden. Daar kunnen vrouwen een belangrijke rol in spelen. Er is volgens mij een grote toekomst weggelegd voor business gerichte CIO’s met empathische vaardigheden.”

Deur open

Ze benadrukt dat ze het hierbij heeft over vrouwen in C-level functies, niet over vrouwen in de IT in het algemeen. “Wanneer er eenmaal vrouwen in een topfunctie zitten zet dat de deur open om ook andere vrouwen aan te nemen in de IT. Het is echter wel een probleem dat er te weinig vrouwen zijn in de IT. Dat heeft alles te maken met de maatschappij en het onderwijs, en vooroordelen tegenover IT.  Toch zijn er aantoonbaar voordelen, uit een recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen in IT aanzienlijk meer kunnen verdienen dan in andere specialisaties. Dat zou een motiverende factor kunnen zijn. Het totale niveau ligt echt nog steeds lager dan bij mannen, terwijl ze meer diploma’s hebben.”

“Diversiteit is belangrijk voor Gartner, omdat we eerlijk en duurzaam willen zijn. Iedere vorm van diversiteit is daarbij belangrijk. Bovendien is het goed voor onze klanten, want we zien dat meer diversiteit in organisaties leidt tot betere resultaten. Het is dus beter voor iedereen als er ook vrouwen aan tafel zitten.”

Missie

Maar hoe pak je dat aan? “Dat moet voortkomen uit je missie, en de rol die je wilt spelen in de maatschappij als organisatie. Het vraagt om een moderne HR-strategie. Daar hoort weer een meer flexibele HR bij, en dat is waar technologie een belangrijke rol in kan spelen. Een meer flexibele manier van werken maakt het voor vrouwen makkelijker om een goede werk-privé balans te krijgen.”

Ze merkt op dat het opvallend is dat in de publieke sector in België minder vrouwen in een top management positie werken dan in het bedrijfsleven. Terwijl er vanuit de overheid wel weer wetten zijn om die diversiteit mogelijk te maken. “De overheid zelf verplicht bedrijven om meer divers te worden. Dat is een tegenstelling. Mijn ervaring is dat private bedrijven uiteindelijk meer openstaan voor de benodigde flexibiliteit. In de publieke sector aarzelen vrouwen vaak om een hogere functie te ambiëren, door de masculiene cultuur die daar heerst.”

“Het is een command and control-omgeving, niet gericht op samenwerking. Het is belangrijk dat vrouwen ook zelf die functies ambiëren, en van daaruit de verandering teweegbrengen Dat is hun verantwoordelijkheid. Ze moeten het gewoon doen, de regels van deze mannenwereld doorbreken.”

Onderwijs

Ook IT is een mannenwereld. Wat moet daar gebeuren? “Daar speelt het onderwijs een belangrijke rol in. Zo zouden kinderen moeten leren wat programmeren is, zodat ze weten wat het is en zodat ze er plezier in kunnen krijgen. Maar het kan nog even duren, dat zal niet snel gaan. Want de kern van het probleem is het verschil tussen mannen en vrouwen in de thuissituatie. Dat is iets wat meer dan tien jaar kan duren. Daar moeten manen en vrouwen onderling de rolverdeling goed afstemmen. Ondertussen is het zaak dat vrouwen samen komen en netwerken, om erover te praten hoe ze dingen kunnen veranderen.”

“Bij Gartner hebben we negen Executive partners en drie ervan zijn vrouwen. Daar zie je weer die dertig procent. En dat is goed, want op die manier kunnen we veranderingen tot stand brengen. En in praktijk zien we bijvoorbeeld dat een vrouwelijke CIO expliciet vraagt om een vrouwelijke adviseur. En ik geloof sterk in de overdraagbaarheid van leiderschapskwaliteiten. Het moet makkelijker worden om naar andere afdelingen over te stappen, op die manier krijg je meer diversiteit, en creëer je meerwaarde. Daarmee kun je de digitale transformatie daadwerkelijk vormgeven. Als Executive partner zie ik het als mijn taak om CIO’s daarin te begeleiden.”

Ook dit jaar zijn Dutch IT- channel en Executive-People mediapartner van Gartner. 
U kunt zich registreren en gebruik maken van de speciale Executive-People code MPSYM1 die een korting geeft van € 600 euro. Klik hier om te registreren. 

Door: Marco van der Hoeven

Terug naar nieuws overzicht

Tags

gartner
Gartner