Wouter Hoeffnagel - 05 september 2017

Belgisch arbeidsdienst gaat surfgedrag werkzoekenden controleren

Het Belgische arbeidsbemiddelingsbureau VDAB wil het surfgedrag van werkzoekenden onderzoeken om na te gaan of zij actief genoeg een baan zoeken. Wie dit niet doet, kan sancties verwachten.

Dit meldt Shaireen Aftab, woordvoerder van de VDAB, aan Nieuwsblad.be. “We zijn daarvoor nu met een experiment bezig”, zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. “Daarin bekijken we op welke manier we klikgedrag kunnen inzetten om het actieve zoekgedrag van een werkzoekende te controleren.”

Op gesprek

Wie niet genoeg op vacatures klikt wordt in eerste instantie uitgenodigd voor een gesprek. Indien na dit gesprek geen verbetering zichtbaar is in het zoekgedrag van een werkzoekenden, volgen mogelijk sancties.

De Belgische socialistische vakbond uit kritiek op het plan en stelt dat hier risico’s aanzitten. “De groep werkzoekenden die de meeste hulp nodig hebben, is net het minst digitaal. Dit mag ook zeker niet ten koste gaan van persoonlijke gesprekken. Een computer kan niet beoordelen of iemand hard genoeg naar een job zoekt. Dat is een zaak tussen mensen”, aldus Caroline Copers, algemeen secretaris van de Vlaamse vleugel van ABVV. Copers spreekt over een Big Brother-gevoel.