Wouter Hoeffnagel - 01 september 2017

Nederland ICT pleit voor verplichte ICT-les op scholen

Nederland ICT pleit voor verplichte ICT-les op scholen image

Kinderen moeten op school verplicht ICT-les krijgen. Hierdoor leren zij wat zij allemaal met technologie kunnen doen en hoe computers werken, wat hen later kan helpen bij het vinden van een baan.

Hiervoor pleit branchevereniging Nederland ICT tegenover RTL Z. In april werd in de Tweede Kamer al een motie aangenomen om digitale geletterdheid toe te voegen aan het curriculum, maar dit heeft volgens de branchevereniging nog niet tot concrete veranderingen geleid. Nederland ICT noemt het echter van belang verplichte ICT-les zo snel mogelijk in te voeren. 

‘We leiden kinderen op voor banen van vroeger’

Ernst-Jan Stigter, directeur van Microsoft Nederland, stelt dat we kinderen opleiden voor banen van vroeger en niet voor die van de toekomst. Het vak ‘digitale geletterdheid’ moet kinderen leren wat er onder de motorkap van technologie gebeurt en hoe zij met die technologie kunnen leren. Stigter benadrukt dat er niet alleen omgaat dat kinderen leren programmeren, maar technologie interessant en leuk moet worden gemaakt.

Ton Wilthagen, arbeidsmarktdeskundige aan de Tilburg University, onderschrijft de noodzaak dergelijke lessen in te voeren. "In andere landen leren kinderen al wel programmeren en hoe een computer werkt. Als we willen dat onze kinderen het later goed doen op de arbeidsmarkt, zullen we ze dat ook moeten leren”, aldus Wilthagen tegenover RTL Z.

Technologie wordt op brede schaal ingezet

Wilthagen wijst ook op de brede schaal waarop technologie wordt ingezet. Als voorbeeld noemt hij een thuiszorgmedewerker die in de toekomst met robots bij patiënten thuis zal moeten omgaan en een kleuterjuf die het digitale lesmateriaal van haar kinderen moet begrijpen.

"Je ziet dat kinderen in Zuid-Korea, China en Rusland hier al wel les over krijgen. Nederland kan niet achterblijven, we moeten de digitale vaardigheden naar een hoger niveau tillen”, aldus Wilthagen. De arbeidsmarktdeskundige stelt dan ook dat Nederland op dit gebied achterloopt.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024