Nederlandse consumenten staan positief tegenover het delen van persoonlijke data met de politie of de gezondheidszorg via slimme apparaten, maar afhankelijk van waarom en door wie de data wordt verzameld en waarvoor het wordt gebruikt zijn de meningen verdeelder, volgens de Unisys Security Index™ 2017. Uit het onderzoek onder Nederlandse consumenten kwam naar voren dat:
“Nederlanders willen graag gebruik maken van de winst in efficiëntie en veiligheid die het IoT hen kan bieden, maar niet ten koste van zeggenschap over hun persoonsgegevens,” stelt Henk van der Heijden, Sales Executive Global Security bij Unisys. “Wil het IoT slagen, dan moeten overheden, gezondheidszorginstellingen, financiële instellingen en andere bedrijven stappen nemen om mensen ervan te verzekeren dat de persoonlijke data die zij verzamelen via IoT-apparatuur goed beveiligd is en dat hun privacy gewaarborgd is.”
Van de Nederlandse respondenten die niet enthousiast waren over bepaalde IoT-toepassingen, gaven de meesten aan dat zij simpelweg niet wilden dat allerlei organisaties de beschikking zouden krijgen over informatie over hen. Bijna de helft (45 procent) van degenen die negatief stonden tegenover een smartwatch-app van een bank of een creditkaartbedrijf om betalingen mee te doen, gaf aan dat ze vooral bezorgd waren over de veiligheid van die transacties.
“Banken en andere financiële instellingen kunnen de zorgen van consumenten over de dataveiligheid van smartwatch-betaalkanalen wegnemen met een veelzijdige aanpak op zowel technologie- als beleidsgebied – zoals het inzetten van biometrie,” zegt Eric Crabtree, vice president en global head van Unisys Financial Services. “Dit soort technologische vooruitgang kan sneller en preciezer bepalen of een transactie frauduleus is, waardoor klanten een veiliger gevoel krijgen.”
Nederlanders werden door Unisys eerst in april en vervolgens nog een keer in juni gevraagd naar hun mening over ransomware en de resultaten laten zien dat de bezorgdheid over ransomware verdubbeld is, maar nog altijd laag is na de recente WannaCry-aanvallen. In april dacht vier procent van de respondenten dat zij een ransomware-aanval mee zou maken, in juni was dat naar negen procent gestegen.
Hoewel weinig mensen een ransomware-aanval verwachten, heeft het ‘WannaCry-effect’ er wel voor gezorgd dat 53 procent van de Nederlanders stappen heeft ondernomen om om cyberdreigingen tegen te gaan, of er meer over te weten te komen, waarbij 34 procent de nieuwste versies van beveiligings- en antivirussoftware downloadde en 22 procent aangaf een back-up te hebben gemaakt van de gegevens op hun verbonden apparaten. Nog eens 14 procent onderzocht hoe zij zichzelf kon beschermen tegen cyberaanvallen in het algemeen. Slechts 15 procent had nog nooit gehoord van de WannaCry-aanval.
Van der Heijden: “Een steeds groter deel van onze levens speelt zich online af en mensen maken zich zorgen over alle gegevens die over hen verzameld worden. In het licht van de high-profile ransomware-aanvallen als WannaCry en Petya, is het positief dat de helft van de respondenten stappen ondernam om zich te beschermen of meer te weten te komen over cyberaanvallen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, want het risico blijft alleen beheersbaar als consumenten, bedrijven en overheden onderling gecoördineerd de juiste maatregelen treffen. Pas dan zullen we alle vruchten kunnen plukken die het IoT ons te bieden heeft.”