Vele ogen maken veiliger

31-07-2017 | door: Blog
Deel dit artikel:

Vele ogen maken veiliger

Oorspronkelijk kom ik uit de proprietary software hoek van het bedrijfsleven. Nu ik voor SUSE werk, zie ik pas hoe rijk de open source wereld eigenlijk is. Er is een veelheid aan projecten met vaak verrassende namen als Gimp, OpenNN, Jaspersoft, Apache, Drupal en Hiawatha.

Wat ze gemeen hebben, is dat de software kosteloos is te gebruiken, én dat aanpassingen zoveel mogelijk moeten worden teruggegeven aan het project zodat iedereen er profijt van heeft. Het is een kwestie van verrijken; de programmatuur beter maken, veelzijdiger of robuuster. Dit kun je teruglezen in mijn vorige blog.

De ontwikkeling van open source software is dan ook een project: veel bedrijven en individuen dragen bij aan bijvoorbeeld de totstandkoming van een besturingssysteem, een toepassing dus. En het is inspirerend te zien met welk enthousiasme mensen hieraan werken; en hoe trots ze zijn op het gemeenschappelijke resultaat.

Sommigen vinden dat het nooit veilig kan zijn als iedereen maar aan de code kan gaan sleutelen. Het tegendeel is echter waar. Allereerst worden aanpassingen eerst beoordeeld door de projectgroep voordat ze worden vrijgegeven. Maar hier telt vooral de macht van het getal: duizenden, zo niet tienduizenden bekijken de code en zullen meteen aan de bel trekken als iets niet deugt of een risico vormt. Zo veel ogen heeft een bedrijf, wat proprietary software levert, gewoonweg niet.

Open source als een beweging boeit mij bijzonder. Mijn overige blogs hierover vind je hier.

Wil je hier meer over weten, bel of mail me dan.

Door: Marijn de Vos (foto), Regional Director SUSE EMEA North 

Terug naar nieuws overzicht