Redactie - 20 juli 2017

Eén op de vier ondernemers vreest gevolgen van robotisering

Op dit moment zitten we middenin de vierde Industriële Revolutie, de revolutie die draait om robotisering en algoritmes. Twee ontwikkelingen die ons leven makkelijker moeten maken. Werk dat ons uit handen kan worden genomen en machines die voor ons gaan denken. Zo is er bijvoorbeeld al een online secretaresse die je kunt inzetten om je te helpen herinneren aan afspraken, maar ook om afspraken in te plannen met de juiste persoon en bij dat ene cafeetje met de lekkerste koffie. Of wat dacht je van het filteren van je mailbox en zo de meest relevantie e-mails aan je uit te lichten? Dat klinkt als een ideale oplossing voor ondernemers.

Vrees voor verandering door robots

Toch vreest één op de vier ondernemers voor de veranderingen die robotisering teweeg gaat brengen. Bij mannen is dit gevoel zelfs nog iets sterker dan bij vrouwen. Dit is gebleken uit onafhankelijk onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Teamleader. Opmerkelijk is ook dat eigenaren van start-ups het meest vrezen voor robotisering. Van deze groep is 33 procent bang voor de veranderingen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Een opvallend resultaat, aangezien deze ondernemingen nog geen ballast hebben van bijvoorbeeld bestaande systemen en dus flexibel zouden moeten zijn om zich aan te kunnen passen aan veranderingen.

Ondernemers zijn er gelukkig wel berust op dat hun onderneming gewoon kan blijven bestaan, ondanks de robotisering. 85 procent van de Nederlandse ondernemers kan rustig doorslapen over het voortbestaan van hun onderneming. Wel zijn ook hier de eigenaren van start-ups het meest wantrouwend, meer dan een kwart is bang dat robots het werk van hun bedrijf over kunnen nemen. 

Automatisering is een groot goed

Over automatisering zijn de verschillende ondernemers meer gelijkgestemd. Bijna vier op de vijf ondernemers verwacht dat automatisering het bedrijf in de toekomst verder kan helpen. Het feit dat ondernemers hier positiever over zijn, zou kunnen zijn dat automatisering al langer gaande is. Ondernemers hebben hier dus al wat langer aan kunnen wennen en hebben de voordelen ervan in kunnen zien.

Wie weet dat de meeste Nederlandse ondernemers over een aantal jaar ook blij zijn met robotisering en door de bijbehorende veranderingen alles uit hun onderneming weten te halen. Het is ten slotte bij veel zaken zo dat men eerst even moet wennen aan het idee en pas daarna inzien hoeveel gemakkelijker bepaalde werkzaamheden zullen worden.

Door: Rob Klijsen (foto), Country Manager Nederland bij Teamleader