Witold Kepinski - 20 juli 2017

Brexit houdt Nederlandse ICT-ondernemer niet tegen om te investeren in het VK

De negatieve effecten van de Brexit stoppen Nederlandse ICT-ondernemers niet van een verdere groeistrategie in het Verenigd Koninkrijk. Dit meldt ABM AMRO in zijn Insights nieuwsbrief over de ontwikkeling in de technolgie, media en telecom (TMT) markt.

De export is van groot belang voor de TMT-sector. De afzet van telecommunicatie-en computerdiensten in het buitenland komt in totaal neer op 33 miljard euro. Dat is ongeveer de helft van de totale omzet. Van deze 33 miljard euro wordt 12 procent in het VK afgezet. Daarmee is het VK van wezenlijk belang voor bedrijven in deze sector. Het zwakke pond zal een negatief effect hebben op deze afzet. De import van diensten en producten vanuit het VK wordt goedkoper, maar deze is kleiner dan de export naar het VK van de sector. Een ander direct effect van de Brexit is dat het mogelijk moeilijker wordt om Brits IT-personeel aan te trekken of te behouden.

ICT-branche

Voorlopig is het producentenvertrouwen in het VK hoog. Op termijn kan Brexit en de voortdurende onzekerheid het vertrouwen in zowel het VK als het vasteland ondermijnen. Dit gaat mogelijk ten koste van de investerings-behoefte van bedrijven en dat kan deze sector raken. Door Brexit blijven rentestanden vermoedelijk een langere tijd laag. Dit vormt een voedings-bodem voor overnames en fusies in de IT-branche. Deze lage rente kan daarnaast gunstig uitpakken voor kapitaalintensieve bedrijven, waaronder telecombedrijven die zelf infrastructuur beheren.

Lees meer in het uitgebreide PDF document met adviezen aan ondernemers.

WK