Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2017

Europees Hof gaat zich buigen over Franse rechtszaak over vergeetrecht

De Franse Raad van State verwijst een rechtszaak over het Europese vergeetrecht door naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het Europees Hof gaat bepalen of Google het vergeetrecht wereldwijd moet toepassen, of alleen binnen de grenzen van de Europese Unie (EU).

Frankrijk wil dat Google zoekresultaten ook buiten de Europese Unie verbergt indien burgers hierom vragen. Google weigert dit echter te doen, waarop Google voor de rechter werd gedaagd. De eerste rechtszaak in dit proces is door Google verloren, waarna het bedrijf in hoger beroep ging.

Vergeetrecht

Het vergeetrecht geeft Europese burgers het recht zoekmachines als Google of Bing te verzoeken onjuiste, onvolledige, verouderde of irrelevante zoekresultaten te verwijderen. Het is vervolgens aan zoekmachines om te beoordelen of het om een legitiem verzoek gaat en de gewraakte zoekresultaten inderdaad worden verwijderd. Het vergeetrecht is ontstaan door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in 2014.

De Franse Raad van State vraagt nu het Europees Hof zich te buigen over de vraag of het vergeetrecht alleen nationaal, of ook internationaal van toepassing is. Indien resultaten niet wereldwijd verwijderd hoeven te worden, wil de Raad van State weten of deze resultaten op Europees of uitsluitend nationaal niveau verwijderd hoeven te worden.

Op basis van IP-adres of domeinnaam?

Daarnaast vraagt de Raad van State het Europees Hof te oordelen of het vergeetrecht op basis van IP-adressen of de gebruikte URL (zoals Google.nl) moet worden toegepast. In dit laatste geval is het mogelijk het vergeetrecht te omzeilen door een zoekopdracht in een buitenlandse variant van een zoekmachine in te voeren.

Naar verwachting doet het Europees Hof in 2018 uitspraak in de zaak.