‘MSP’s kampen met tekort aan gekwalificeerd cyberbeveiligingspersoneel’
19-07-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

‘MSP’s kampen met tekort aan gekwalificeerd cyberbeveiligingspersoneel’

Met een toename van cyberdreigingen die bedrijven wereldwijd raken, zien managed services providers (MSP’s) cybersecurity-as-a-service als de belangrijkste technologietrend die de komende drie tot vijf jaar van invloed zal zijn op hun markt. Twee op de drie MSP’s kampt echter met een aantal uitdagingen, waaronder een tekort aan gekwalificeerd cyberbeveiligingspersoneel. De sector heeft binnenkort dus wellicht een probleem om te kunnen voldoen aan de vraag van klanten.

Dit is één van de belangrijkste bevindingen uit een nieuw rapport van Kaspersky Lab over de huidige realiteit en trends in de wereldwijde MSP-markt. De wereldwijde markt voor managed services zal per eind 2022 naar verwachting zijn gegroeid naar 245 miljard dollar. Cyberbeveiliging zal onder MSP’s dan niet langer worden gezien als een afzonderlijke of optionele functie. In plaats daarvan is het een integraal onderdeel geworden van de door hen geleverde IT-diensten — waarbij klanttevredenheid en de mogelijkheid om beveiligingsincidenten tot een minimum te beperken tot de belangrijkste prestatie-indicatoren behoren. Het rapport constateert dat 92% van de MSP’s cyberbeveiliging nu ook als onderdeel van hun dienstenportfolio beschouwt, en dat ruim de helft (51%) het essentieel noemt voor de operationele continuïteit van hun klanten. Bescherming bieden tegen cyberdreigingen zal in de toekomst daarom naar verwachting een topprioriteit zijn voor MSP’s.

‘Cyberbeveiliging zal bedrijfsactiviteiten stimuleren’

Cyberbeveiliging zal de bedrijfsactiviteiten van MSP's naar verwachting op verschillende manieren stimuleren. MSP’s met kleinere klanten (maximaal 50 eindgebruiker-werkstations) zijn van mening dat uitbreiding van hun beveiligingsportfolio hen een goede reputatie kan verschaffen onder sectorgenoten (78%) en hen kan helpen om nieuwe klanten binnen te halen (77%). Service providers die met grotere ondernemingen werken zien cyberbeveiliging onder andere als een manier om hun huidige accounts te behouden (78%).

Het onderzoek toont echter ook aan dat MSP’s zich geconfronteerd zien met een aantal uitdagingen als het gaat om investeren in de uitbreiding van hun cyberbeveiligingsaanbod. Tweederde van de MSP’s, zowel degene die de markt voor grote ondernemingen (60%) bedienen als die voor kleinere bedrijven (58%), is het ermee eens dat een tekort aan in te huren gekwalificeerde IT-beveiligingsprofessionals bijdraagt aan de uitdaging om hun cyberbeveiligingsaanbod op te voeren. Daarnaast heeft ongeveer de helft moeite met externe implementatie en beheer van hun oplossingen (respectievelijk 51% en 54%). Om deze uitdagingen te ondervangen, zouden MSP’s cyberbeveiligingsproducten moeten selecteren die eenvoudig zijn in beheer en gebruik, maar tegelijk kwalitatief hoogwaardige bescherming bieden.

Ransomware is belangrijkste zorg onder klanten

Dit is vooral relevant met het oog op de recente wereldwijde ransomware-uitbraken. De kwaliteit van cyberbescherming blijft de belangrijkste voorwaarde voor MSP’s, aangezien de door hen gebruikte cyberbeveiligingsoplossingen ransomware, in 2016-2017 één van de snelst groeiende dreigingen, effectief moeten kunnen detecteren en blokkeren. Het rapport toont aan dat deze dreiging een spraakmakende plaag is geweest voor bedrijven van alle groottes – 54% van de MSP’s met enterpriseklanten zegt dat dit de voornaamste zorg was onder hun klanten, gevolgd door 49% van de MSP’s met kleinere klanten.

"Voor service providers volstaat het niet om simpelweg cyberbeveiligingsdiensten in hun portfolio te hebben. Eén schadelijk incident, zoals een ransomware-infectie, kan hun reputatie ondermijnen en invloed hebben op hun relaties met klanten", merkt Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux op. Van Lom geeft aan dat MSP’s krachtige beveiligingsoplossingen nodig hebben om cyberbeveiligingsdiensten te kunnen leveren. Kaspersky levert op dit gebied ondermeer Kaspersky Endpoint Security for Business, Kaspersky Endpoint Security Cloud, Kaspersky Security for Virtualization en Kaspersky Security for Mail Server. Deze producten helpen MSP’s de belangrijkste beveiligingsfuncties af te dekken, zoals bewaking op afstand, beheerde beveiliging, virtualisatiebeveiliging en beveiliging en beheer van mobiele apparaten.

Rapport

Het volledige rapport MSP: Trends, Challenges and the Keys to Success in Managed Security in 2017, is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Security