Problemen met positiebepalingssysteem politie worden stapsgewijs aangepakt
16-07-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Problemen met positiebepalingssysteem politie worden stapsgewijs aangepakt

De Nederlandse politie krijgt eind 2017 de beschikking over nieuwe kaarten voor hun navigatiesystemen. Tot die tijd wordt gebruik gemaakt van verouderde kaarten. Ook worden de komende jaren navigatiesystemen in politievoertuigen vervangen, zodat op termijn een uniform navigatiesysteem wordt gebruikt in alle Nederlandse politievoertuigen. Dit moet problemen met het positiebepalingssysteem (PBS) oplossen.

Dit meldt Stef Blok, minister van Veiligheid en Justitie, in een brief (pdf) aan een Kamercommissie. Eind mei bleek dat de politie te kampen heeft met een niet goed functionerende PBS in politievoertuigen. Hierdoor kan de positie van politievoertuigen onderweg niet goed worden bepaald, kunnen agenten in sommige gevallen geen contact leggen met de meldkamer en vallen navigatiesystemen uit.

Verschillende soorten systemen in gebruik
De problemen rond het PBS worden volgens Blok veroorzaakt door segmentatie in de navigatiesystemen die binnen de politie in gebruik zijn. Voorheen was de politie decentraal georganiseerd en maakte korpsen gebruik van verschillende navigatiesystemen. In de komende jaren worden de systemen vervangen, maar tot die tijd worden de systemen terughoudend onderhouden. Dit betekent ondermeer dat de systemen gevoeliger zullen zijn voor storingen.

Daarnaast worden uiterlijk eind 2017 de kaarten van navigatiesystemen in politievoertuigen vervangen door kaarten die permanent worden bijgewerkt. Momenteel zijn sommige navigatiesystemen voorzien van verouderde kaarten. “Niet bijgewerkte kaarten zorgen ervoor dat sporadisch een noodhulpvoertuig verkeerd rijdt”, schrijft Blok in de brief.

Terug naar nieuws overzicht