Wouter Hoeffnagel - 14 juli 2017

Google ontloopt Franse boete van 1,1 miljard euro

Google hoeft een boete van 1,1 miljard euro die werd opgelegd door de Franse belastingdienst niet te betalen. De zoekgigant werd verdacht van belastingontduiking.

Dit meldt Reuters. Een rechtbank in Parijs stelt Google in het gelijk in een rechtszaak die het bedrijf aanspande tegen de Franse belastingdienst. Deze legde Google eerder een boete van 1,1 miljard euro op wegens achterstallige belastingen over de periode 2005-2010.

Ierland

Google zou de belasting zijn verschuldigd aangezien het bedrijf via zijn gelijknamige zoekmachine een dienst aanbod waarmee Franse klanten advertenties konden plaatsen. De omzet die het bedrijf hiermee heeft gegenereerd liep echter via het Europese hoofdkantoor in Ierland, waardoor het bedrijf in Frankrijk minder belasting hoefde te betalen.

Deze werkwijze is door de Franse belastingdienst bestempeld als belastingontduiking. De rechter gaat echter niet mee in deze redenering en wijst erop dat de afdeling van Google in kwestie niet vanuit Frankrijk opereert. Het is nog onduidelijk of de Franse belastingdienst in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024