Australische overheid wil internetbedrijven decryptiebevel kunnen geven
14-07-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Australische overheid wil internetbedrijven decryptiebevel kunnen geven

De Australische overheid wil internetbedrijven gaan dwingen versleutelde communicatie van zowel extremisten als criminelen te ontsleutelen. Een nieuw wetsvoorstel moet dit mogelijk maken.

The Guardian meldt dat het wetsvoorstel internetbedrijven dwingt de politie te helpen bij onderzoeken, iets wat voor telecombedrijven al langer verplicht is. De politie mag volgens het voorstel alleen met een dwangbevel beroep doen op ondersteuning van internetbedrijven. Malcolm Turnbull, premier van Australië, geeft aan dat de wet wordt gebaseerd op de Britse Investigatory Powers Act, die in november werd aangenomen. Deze Britse wetgeving geeft inlichtingendiensten fors meer bevoegdheden op het gebied van cybersurveillance. Turnbull noemt het noodzakelijk dergelijke wetgeving ook in Australië in te voeren om bij te blijven bij technologie die criminaliteit faciliteert.

“We moeten zeker stellen dat het internet niet wordt gebruikt als een duistere plek waar slechte mensen hun criminele activiteiten verbergen voor de wet”, aldus Turnbull. De Australische premier benadrukt geen backdoor in diensten van internetbedrijven te willen afdwingen. Dit is opvallend, aangezien bedrijven in veel gevallen niet in staat zijn versleuteling van gebruikers te kraken. In een reactie hierop geeft Turnbull geen cryptoloog te zijn, maar zeker te willen stellen dat internetbedrijven opsporingsinstanties ondersteunen en hun verantwoordelijkheid nemen.

Terug naar nieuws overzicht
Security