HPE zet vol in op innovatie en ecosysteem

HPE zet vol in op innovatie en ecosysteem

HPE zet vol in op innovatie en ecosysteem

15-07-2017 | door: Johan van Leeuwen

HPE zet vol in op innovatie en ecosysteem

De tijd dat HPE vooral vragen kreeg over de splitsing van HP is voorbij, merken Michiel van Vlimmeren, Clemens Esser en Bert Leegwater. Gezamenlijk vertellen ze enthousiast over hoe hun bedrijf volop bezig is met innovatie en het versterken van het partner-ecosysteem.

Volgens Van Vlimmeren, de Managing Director van HPE in Nederland, is er in de volle breedte van alles gaande. “Ons platform Synergy wordt doorontwikkeld, we lopen voorop met Memory Driven Computing en hebben kortgeleden de meest energie-efficiënte supercomputer geïntroduceerd. Dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Naast alle innovatie zijn we ook nog eens heel actief met de ontwikkeling van het ecosysteem van partners.”

Leegwater, de countrymanager van Aruba, dat sinds 2015 jaar onder HPE valt, vindt dat HPE weer is zoals HP ooit was. “Als je mensen vraagt waarom ze vroeger zakendeden met HP, dan was dat vanwege het partnerkanaal, de goede, degelijke producten en omdat ze voorop liepen qua innovatie. En dat zie je nu allemaal weer terug. Er gaat veel geld en energie naar R&D.”

Overnames

Eén van de manieren voor HPE om innovatief te zijn is het doen van gerichte overnames. Dit jaar werden onder andere SimpliVity, Nimble Storage en Niara in het bedrijf geïntegreerd. CEO Meg Whitman liet deze zomer al weten dat er veel meer in pijplijn zit. Leegwater weet als countrymanger van Aruba als geen ander hoe overnames binnen HPE verlopen. “Dit was echt een schoolvoorbeeld van ‘het beste van twee werelden’. Het is heel soepel verlopen.”

Esser, Chief Technologist en Presales Manager, vult hem aan: “Dat komt omdat HPE een heel duidelijke visie heeft en vanuit die visie overnames doet. Onze strategie bestaat uit wat wij ‘Hybrid IT’ en de ‘Intelligent Edge’ noemen en alle services die daarbij horen. Overnames passen altijd bij één van die elementen.”

Hybrid

HPE gelooft in Hybrid IT en Hybrid Cloud. Van Vlimmeren: “Niet alles is geschikt voor Public Cloud, om veel uiteenlopende redenen: compliancy, legacy, bepaalde sentimenten, financiën… Wij hebben onlangs New Stack gelanceerd, een platform om allerlei verschillende cloudoplossingen centraal te kunnen managen. We zien een heel sterkte behoefte daaraan.”

Esser: “Je ziet heel veel bedrijven voor SaaS-oplossingen kiezen: of het nu Office 365, Salesforce of bijvoorbeeld een specifieke oplossing is voor een vertical als de zorg. Maar tegelijkertijd hebben ze ook heel veel dingen in huis waarvan het duur is of te ingewikkeld wordt om ze ook allemaal naar de cloud te brengen. Vrijwel iedereen is daardoor hybride bezig.”

Edge

HPE moet het begrip Intelligent Edge regelmatig uitleggen. Van Vlimmeren: “Daaronder vallen mobile- en cloud-first architecturen. Dus connectiviteit en het uitwisselen, beveiligen en analyseren van data op de plek waar ze worden gecreëerd.” Leegwater: “De zelfrijdende auto’s zijn een mooi voorbeeld. Dat zijn rijdende datacenters. De waarde van data hangt af van de snelheid waarmee je, aan de hand van die data, beslissingen kunt nemen. Er zit heel veel rekenkracht in zo’n auto. Je brengt de data naar de rand van je netwerk, daarom dus ‘edge’, en vervolgens worden in realtime beslissingen genomen.”

Het gaat bij ‘Intelligent Edge’ ook over security. Leegwater: “Security gaat natuurlijk allang niet meer alleen over het neerzetten van een grote firewall dat alles buiten houdt. We zitten in een tijdperk waarin allerlei devices met elkaar connecteren en dat brengt andere gevaren met zich mee. Niara, dat we hebben overgenomen, heeft een software-platform dat kijkt of bepaalde gedragingen verdacht zijn. Dat is ook ‘Intelligent Edge’ voor ons.”

Naast Hybrid IT en Intelligent Edge zorgt HPE voor de diensten om het te realiseren met HPE Pointnext. Van Vlimmeren: “Als je relevant wil zijn met Hybrid IT, dan moet je dat ook zijn met je diensten en in de levering. Daarvoor hebben we oplossingen zoals Flexible capacity, dat onze partners helpt met het benutten van hun hardware en software met een schaalbare, pay-per-use dienst, en Capacity care, dat partners capaciteitsmonitoring en ondersteuning biedt voor de HPE ProLiant Gen10-systemen.”

Ecosysteem

HPE zet ook in op het creëren van een sterk ecosysteem van partners. Van Vlimmeren: “En het woord partners moet je dan breed zien. Je kunt onderscheid maken tussen zeker vier verschillende groepen partners: technologiepartners, system integrators, service providers en de meer traditionele businesspartner. Maar voor allemaal geldt dat hun rol voor ons steeds belangrijker wordt.”

“Het gaat namelijk veel verder dan de rol van wederverkoper”, vervolgt hij. “Ze zijn een element in het bieden van een totaaloplossing. Onze relatie met hen is ook anders dan vroeger, we trekken veel meer samen op in de levering. Het kanaal ziet er nu eenmaal anders uit. We proberen met onze community Cloud28+ om service providers aan elkaar te koppelen zodat ze kennis kunnen uitwisselen of eventueel gezamenlijk zaken kunnen doen. Omdat we geloven in Hybrid IT, een samenspel van verschillende soorten oplossingen, is er in onze visie ook veel behoefte aan samenwerkende partners.”

Samenwerken

Esser: “Een mooi voorbeeld is een groot bedrijf dat een specifieke dienst wilde van een kleine partij, maar ze vonden hen te klein om zaken mee te doen. Dan gaan wij er achter staan om zekerheid en continuïteit te garanderen en laten we dat kleine bedrijf samenwerken met een grotere service provider uit ons netwerk, zodat we met zijn drieën die klant de oplossing bieden waar hij om vraagt.”

Leegwater komt met een ander voorbeeld. “Met Aruba organiseren we regelmatig speeddates waarin we jonge appbouwers aan onze partners koppelen. Daaruit ontstaan prachtige oplossingen waar klanten iets aan hebben. Dat verstaan we onder een ecosysteem.”

Specialisatie

HPE gelooft in specialisatie, voor partners maar ook voor henzelf. Esser: “Als je het alleen al over Internet of Things hebt, dan gaat het over sensoren die Rijkswaterstaat in de weg stopt, maar ook over een Fitbit. Je kunt niet overal alles vanaf weten. Je moet richting je klant een one-stop-shop willen zijn, maar niet alles zelf doen. Je verzamelt partners met een bepaalde specialisatie. Dat geldt ook voor ons. Wij maken ook bewuste keuzes en kiezen voor focus.” Van Vlimmeren: “Dat is uiteindelijk een belangrijke reden geweest van de opsplitsing van HP.”

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Cloud