Redactie - 14 juli 2017

Open source is als water

Open source is als water image

Regelmatig krijg ik van klanten de vraag voorgelegd wat open source software maakt dan closed source. Het officiële antwoord is dat bij open source de broncode beschikbaar blijft voor iedereen en bij closed source de code van de programmatuur vaak door de producent geheim wordt gehouden, maar ik heb geleerd dat dit antwoord niet altijd de opheldering geeft die de vraagsteller zoekt.

Een vergelijking die ik daarom vaak gebruik en erg effectief blijkt is dat je open source kan vergelijken met water. Water als nutsvoorziening en daarmee voor iedereen bereikbaar. Net zoals cloud computing vaak met elektriciteit wordt vergeleken, eveneens een nutsvoorziening. In de begindagen maakte elk bedrijf zijn eigen stroom. Later bleek het nuttiger aan te sluiten op het net. Zoals elke onderneming eerst zijn eigen serverpark had en later gebruik maakt van datacenters van derden (cloud computing).

Water is van iedereen, voor iedereen gratis beschikbaar en te gebruiken. Net als – je raadt het al-  open source software. Er zijn verschillende soorten water en er zijn ook verschillende toepassingen: drinkwater, proceswater, bluswater, zwemwater, enzovoorts. Iedere soort water heeft zijn eigen karakteristieken. En op diezelfde manier zijn er ook verschillende open source softwaresystemen.

Je kunt zelf aan de slag gaan en de open source programmatuur geschikt maken voor je eigen doeleinden. Je kunt ook aankloppen bij een bedrijf dat de software al gebruiksklaar heeft gemaakt en ook nog eens ondersteuning biedt. Je kunt een bron slaan (met de juiste vergunningen) en water oppompen, maar je kunt ook een abonnement nemen bij een waterleverancier die het via een netwerk aanvoert en ook nog eens levering garandeert. Net zoals bij open source software.

Meestal werkt dit antwoord meer verhelderend dan mogelijk is met de IT-termen. Mocht het antwoord nou niet duidelijk genoeg zijn, of wil je meer weten over de mogelijkheden van open source voor in je organisatie, bel of mail me dan. Ik praat graag verder met je.

Marijn de Vos, Regional Director SUSE EMEA North