Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2017

Ook e-mail gaat onder het briefgeheim vallen

E-mail en andere vormen van telecommunicatie gaan onder het briefgeheim vallen. Hiervoor wordt de grondwet aangepast.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had een wetsvoorstel ingediend om artikel 13 van de grondwet aan te passen, zodat ook e-mail en andere vormen van communicatie voortaan onder het briefgeheim vallen. De Eerste Kamer stemt unaniem in met het voorstel.

Brief- en telecommunicatiegeheim

In het voorstel dat nu is aangekomen staat: ‘Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn brief- en telecommunicatiegeheim.' Alleen na tussenkomst van een rechter of in het belang van de nationale veiligheid met toestemming van in de wet aangewezen personen is het toegestaan inbreuk te maken op dit recht. Hierdoor vallen voortaan ook ondermeer e-mail en sms onder het briefgeheim.

Eerder werd in zowel 1997 als 2004 al geprobeerd artikel 13 van de grondwet te moderniseren. In beide gevallen is dit niet gelukt. Een grondwetswijzigingen wordt in twee fases doorgevoerd. Na de verkiezingen wordt het voorste in een tweede lezing door zowel de Tweede als Eerste Kamer behandeld. De steun van een tweederde meerderheid in beide kamers is nodig om de grondwetswijziging aan te nemen.