Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2017

Slechts 1,2% van de cloud vacatures voor securityspecialisten

Cloud computing is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de verwachting is dat deze groei voorlopig niet afneemt: consultancy Baines & Company voorspelde recent dat het aandeel van clouddiensten binnen de IT-markt wereldwijd tot 2020 elke jaar met 17% zal blijven toenemen. Valt deze sterke groei ook bij Nederlandse bedrijven waar te nemen? 

Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift, dat alle vacatures van zowel cloudaanbieders als gebruikers in de afgelopen drie jaar analyseerde, blijkt het aantal cloudvacatures bijna dubbel zo snel groeit als het aanbod van de gehele IT-sector. Wel blijft het aantal vacatures voor cloud securityspecialisten relatief laag en staan de vacatures die worden uitgeschreven duidelijk langer open dan andere cloudvacatures. Het MKB, dat enkele jaren geleden nog niet echt warmliep voor het gebruik van de cloud is deze achterstand aan het inlopen.

Snelle groei van cloudvacatures 

Sinds juli 2014 werden er in Nederland 5.604 cloudvacatures uitgeschreven. De gemiddelde maandelijkse vacaturegroei over deze periode was 5,7%, een duidelijk verschil met de 3,2% van de vacaturegroei in de gehele IT-sector gedurende deze periode. Niet alleen de groei maar ook het aantal cloudvacatures is hoog in vergelijking met andere opkomende technologieën, zoals internet of things (389 vacatures) en blockchain (178 vacatures in het afgelopen jaar).

Een van de grootste zorgen omtrent cloud computing is de vatbaarheid voor hacks en gebrekkige bescherming van persoonlijke gegevens. Met 71 vacatures voor cloud securityspecialisten, slechts 1,2% van het totaalaantal vacatures, kan niet geconcludeerd worden dat bedrijven dit probleem boven aan de agenda hebben staan. Daar komt bij dat de cloud securityvacatures die worden uitgeschreven erg moeilijk te vullen zijn: waar alle cloudvacatures samengenomen gemiddeld 30 dagen nodig hadden om gevuld te worden lag dit gemiddelde voor securityvacatures met 49 dagen duidelijk hoger.

MKB loopt warm voor cloud computing

Waar het midden- en kleinbedrijf (MKB) een aantal jaren geleden nog achterliep als het om cloudgebruik ging, hebben bedrijven tot 200 werknemers de afgelopen jaren relatief veel geïnvesteerd in cloudspecialisten: 54% van alle vacatures werden door het MKB uitgeschreven. Ter vergelijking: over de gehele Nederlandse arbeidsmarkt ligt dit percentage op 51%. Niet geheel verassend zijn het wel grote bedrijven die de meeste vacatures uitschreven: Oracle staat met 314 vacatures duidelijk op nummer een, gevolgd door Microsoft (76 vacatures) en Sogeti (69 vacatures).

Joblift-Cloud_Computing Infographic klein.jpeg

 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024