Steve Wozniak over levensloop van uitvinder tot entrepreneur

Steve Wozniak over levensloop van uitvinder tot entrepreneur

13-07-2017 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Steve Wozniak over levensloop van uitvinder tot entrepreneur

Steve Wozniak, de andere Steve die samen met Steve Jobs en Ronald Wayne het fundament legde onder de inmiddels financieel hoogst gewaardeerde onderneming ter wereld: Apple Inc, is nog steeds een graag geziene gast in Silicon Valley. Hoewel hij zijn mening over de gold diggers in Silicon Valley niet onder stoelen of banken stopt (hij heeft er weinig mee op), is hij volop actief bij het begeleiden van nieuwe toetreders tot de markt. Was hij betrokken bij het succes van Fusion IO, op dit moment heeft hij ook een rol als chief scientist bij Primary Data. Bij dit bedrijf liep Hans Steeman, lid van de Dutch IT Channel redactie, hem tegen het lijf. Het werd een bijzondere ontmoeting.

De grootten van de IT-wereld is een select gezelschap. Steve Jobs, Bill Gates, Larry Ellison en Steve Wozniak, ze horen daar zeker bij. Wozniak is nog volop actief en gaat tegenwoordig door het leven als The Woz. Terwijl Jobs het publieke gezicht en showman van Apple Computer was, werd Wozniak veelal gezien als de wizzkid achter de schermen, een status die grotendeels werd ondersteund door recente films over het leven van Steve Jobs en dus het ontstaan van Apple. Hij is nu de levende legende, die met zijn inspanning in de garage in Los Altos de wereld veranderd heeft.

The Woz

Achter de rustige persoon gaan een bijzondere persoonlijkheid schuil. Op veel manieren is Woz een interessantere persoon dan ooit. Steve Jobs speelde altijd de eerste viool, maar zoals de meeste dingen in het leven, is het de kracht achter de vermeende troon die interessanter is. Steve Wozniak, de zogenaamde geek die de aarde echt heeft veranderd, terwijl hij door de cultstatus van zijn uitvinding in een andere wereld is geweest, heeft het altijd op zijn manier gedaan.

Niet alleen heeft Woz zijn rol in de schaduw van Steve Jobs overleefd, hij slaagde erin om in 1981 nog een zwaar vliegongeval te overleven. Nadat hij van de Santa Cruz Skyway vertrok, viel stortte hij neer en werd ernstig gewond. Een levensbedreigend incident dat hij ter nauwer nood overleefde.

Apple II

Het ongeluk veroorzaakte ernstig hoofdletsel en als gevolg daarvan verlies van het kortetermijngeheugen. Volgens eigen zeggen was het een computerspel op de Apple II dat hem geholpen heeft deze aanslag op zijn persoonlijkheid te overwinnen. Anderen zeggen dat het puur zijn overlevingsdrang was die dit mogelijk gemaakt heeft.

Niets van dit alles blijkt als hij vol verve praat over technologie. Uiteraard heeft hij een zwarte Apple Watch om en een iPhone in zijn handen, maar achter de schermen heeft hij ook een Android telefoon. “Je moet tenslotte alle trends blijven volgen”, is zijn verklaring voor deze stap buiten de gebaande wegen.

Rocksterren

Hij is down to earth, geen dure maatpakken, gewoon een zwart polo shirt en een gedreven spreker. Een met de vele entrepreneurs in Silicon Valley. No nonsens, recht door zee. Wozniak is wars van de groeiende trend in Silicon Valley van 'ingenieurs als rocksterren', een situatie die niet bestond toen hij zich inspande voor het opzetten van Apple. "Voor velen draait het om geld. Ik wilde dat niet, ik ging een andere weg."

Geld

Apple leverde hem bij de beursgang ongeveer 100 miljoen dollar op. Steve Jobs die er anders in zat, liet bij zijn overlijden ruim 10 miljard dollar na. Bij de beursgang doneerde hij 10% van zijn winst aan het personeel, Jobs deed dat niet. “Ik investeer niet, ik doe dat niet,” zegt Wozniak. "Ik wil niet in de buurt van geld zijn, omdat het je waarden kan aantasten."

Middleware

Wozniak beoogt nog steeds innovatieve producten te bouwen en de wereld te verbeteren, net zoals hij bij Apple deed. Niet om rijk te worden en deelgenoot te worden van de community van rupsjes nooit tevreden. In plaats daarvan koos Wozniak om te investeren in dingen die dicht bij zijn hart zijn, zoals een museum in San Jose, zijn geboortestad. Zijn dogma draagt hij nog steeds uit, zo horen we ook bij Primary Data. "Hou de zaken simpel. Goede interfaces en een simpele gebruikersoppervlakte. Ook de middleware moet minimalistisch blijven."

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht