Redactie - 10 juli 2017

Kracht van supercomputer naar datacenter

“We zijn er trots op dat wij kunnen bijdragen aan baanbrekend kankeronderzoek.” Zo begint Peter Hortensius, CTO and Head of Strategy, Data Center Group bij Lenovo, zijn verhaal over de servers die zijn bedrijf maakt. Op het scherm een zaal vol supercomputer. “Maar het mooie is dat wij dezelfde technologie ook gebruiken voor het ‘alledaagse’ datacenter.”

Tijdens het evenement Transform in New York kondigt Lenovo diverse nieuwe systemen af. Het is een drukbezochte gebeurtenis in het gebouw vlakbij Broadway. Veel klanten, analisten en internationale pers spreken de topmensen van de Chinese computerfabrikant die naam maakte toen hij eind 2004 de pc-tak van IBM overnam, inclusief de ThinkPad-divisie. Later slokte de onderneming het Duitse Medion (2011) en de telefoonafdeling Motorola van Google op (2014).

Een stevige Amerikaanse basis dus inmiddels en ook veel Amerikaanse klanten, maar de VS-overheid is terughoudend om Chinese apparatuur aan te schaffen, zo antwoordt Pascal Bourguet op de vraag of de ‘America First’-strategie van Donald Trump enig merkbaar effect heeft. Bourguet is EMEA Vice President Products & Business, PC & Smart Devices bij Lenovo. Hij maakt zich overigens geen illusies. “Michael Dell is lid van ‘manufacturing council’ van president Trump”, zegt hij veelzeggend. Erg druk maakt hij zich er niet om. “De wereld is ons verkooptoneel en we hebben een uitstekend marktaandeel.”

Supercomputers

Ook op het vlak van supercomputers toont Lenovo zich tevreden. Hortensius: “In juni 2014 kwamen wij nog niet voor op de wereldwijde lijst met supercomputers. In juni 2017 tellen we mee met 92 systemen. Volgens IT-marktonderzoeksbureau IDC zijn we met 17 procent groei per jaar de snelste groeiers.”

Hij geeft aan dat het Leibniz Rechnungzentrum een Lenovo-supercomputer heeft draaien om klimaatonderzoek te doen; de University of Notre Dame (in Indiana) gebruikt de machines om malaria te bestuderen en het onderzoek naar Chronische lymfatische leukemie gebeurt in Barcelona.

“Wij zijn er bijzonder trots op dat wij via onze servers kunnen bijdragen aan deze belangrijke onderzoeken. We hebben 25 patenten op de technologie die in deze computers wordt gebruikt. We beseffen natuurlijk dat niet iedereen een supercomputer nodig heeft. Maar mensen hebben we de onderliggende technologie nodig. Dezelfde technologie die we bij de supercomputers gebruiken, vind je in – zeg maar – onze instapservers. Iedereen kan klein beginnen en naar behoefte probleemloos uitbreiden. Je kunt beginnen met de SD530. Die heeft twee CPU’s aan boord, twee GPU’s, 1 TB werkgeheugen en 46 TB opslagcapaciteit. Door deze servers te gebruiken, kun je 98 procent besparen op ruimte in het datacenter. Deze start-server is uitbreidbaar tot 168 CPU’s.”

Hortensius zegt dat het niet voor niets is dat de helft van alle workloads van SAP4HANA-systemen op een Lenovo server draait. “Kunstmatige intelligentie is de volgende industriële revolutie. Daar heb je enorm veel rekenkracht voor nodig.” Eraan toevoegend dat Lenovo in 2020 exascale servers produceert. Dat is ook wel nodig als je bedenkt dat zelfrijdende auto’s 1 exaflop computerkracht nodig heeft, blijkens een studie van partner Intel.

Keuzes

De computerfabrikant beseft dat niet iedereen op dezelfde soort server zit te wachten. De een wil meer rekenkracht, de ander heeft juist behoefte aan enorme opslagcapaciteit, een derde hecht aan een sterk geheugen. “Dat is allemaal mogelijk met onze servers; ze zijn op maat leverbaar”, stelt Hortensius.

Deze keuzevrijheid past in het beleid dat CEO Yang Yuanqing heeft uitgestippeld. “Lenovo is de afgelopen twee jaar sterk verandert”, zegt hij. “We denken nu veel meer end-to-end en hebben intensief contact met onze belangrijkste klanten. Daarbij zijn we van een hardwarebedrijf veranderd naar een bedrijf waarbij software de boventoon is gaan voeren. Dat moet ook wel als je producten maakt voor het software defined datacenter.”

Yuanqing ziet – op grond van de toegenomen computerkracht – dat kunstmatige intelligentie uitermate belangrijk is. Hij noemt dit zelfs de vierde Industriële Revolutie. “Dit gaat de wereld veranderen; ook de manier waarop bedrijven zijn georganiseerd en zakendoen. Alles om ons heen wordt ‘smart’ en heeft een ‘cloud’ aan boord. We kunnen dan niet meer alleen waarnemen wat onze klanten vandaag doen, maar voorspellen wat ze morgen gaan doen.”

Feest

Tijdens zijn openingstoespraak meldt de directeur dat er reden is voor een feest: de ThinkPad bestaat 25 jaar. Deze IBM-notebook noemt hij de moeder aller notebooks, zoals Big Blue destijds met zijn ‘IBM-compatible’ de vader was van alle pc’s.

In het recent verschenen boek ‘How the ThinkPad Changed the World’ valt te lezen hoe de Japanner Arimasa Naitoh deze draagbare computer heeft uitgevonden en tot een succes heeft weten te maken. Kan mezelf nog herinneren dat bij de presentatie van de ThinkPad bij IBM in Amsterdam jaren geleden iemand het apparaat expres op de grond liet vallen om aan te tonen hoe robuust het is. Ook een glas water ging over het toetsenbord. En alles functioneerde nog steeds. Dat ontwerpuitgangspunt (moet het altijd overal in alle omstandigheden blijven doen) hanteert Lenovo nog steeds.

De afgelopen 25 jaar is de ThinkPad wel steeds aangepast aan de nieuwe eisen en technische mogelijkheden; toch is de huidige notebook ontegenzeggelijk herkenbaar in het allereerste exemplaar. Nieuw is wel dat in het jubileumjaar een zilverkleurig product wordt gemaakt, waar tot nog toe altijd zwarte behuizingen gangbaar zijn.

Door: Teus Molenaar

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024