Redactie - 04 juli 2017

Maatwerksoftware vervangen door modelgedreven low-code platform

De maritieme transportorganisatie W.E.C. Lines heeft zijn verouderde maatwerksoftware vervangen door de low-code modelgedreven software van Thinkwise. Hierdoor hoeven reserveringen en ladingen niet meer handmatig gecontroleerd te worden, waarmee de organisatie 2 fte bespaart en de gegevens altijd up-to-date zijn.

W.E.C. Lines heeft wereldwijd vertegenwoordigers die containers reserveren voor het vervoeren van lading voor klanten. Boekingen worden ingevoerd via het online reserveringssysteem Odyssey dat vervolgens een formulier genereerd met alle informatie over de lading. Dit werkte voorheen door een gegevensimport tussen Odyssey en een Coolplex maatwerkoplossing op een verouderd IBM AS/400 systeem. De gegevens waren echter niet compleet en moesten daarom handmatig gecontroleerd en aangevuld worden. Met de software van Thinkwise is nu een einde gemaakt aan deze tijdrovende en foutgevoelige werkzaamheden. “W.E.C. Lines werkt veel efficiënter met Thinkwise Software,” zegt Robert van der Linden, ceo van Thinkwise. “En het bedrijf heeft nu weer mogelijkheden voor verdere innovatie.”

Aanvankelijk koos W.E.C. Lines voor een zogeheten testdrive met Thinkwise. Tijdens dit kostenloze traject zijn de businessprocessen geanalyseerd, om vervolgens binnen enkele weken een demoapplicatie op te leveren. Deze test bleek zo overtuigend dat de organisatie besloot de applicatie genaamd ThinkWEC verder te ontwikkelen en deze zelfs naar Thinkwise vernoemde. Als nu een boeking in Odyssey wordt ingevoerd en definitief is, dan wordt er automatisch een bericht gestuurd naar ThinkWEC. Dit systeem genereert daarna automatisch een financiële berekening, uitgevoerd op basis van zorgvuldig ingevoerde rekenregels. Vanuit ThinkWEC zijn er ook koppelingen gerealiseerd met ProActive en FIS. ProActive is een digitaal archief voor de inkoopfacturen waarin deze worden verwerkt. De financiële afhandeling gebeurt in FIS.

De handmatige invoer en het importeren van gegevens behoren tot het verleden bij W.E.C. Lines en dat levert een aantal voordelen op: “Door de automatische verwerking van de facturen besparen wij veel tijd”, vertelt Johan den Hartigh, cost and revenue controller bij W.E.C. Lines. “Bij de facturatie-afdeling is de werkdruk flink verlaagd. Op jaarbasis besparen we zelfs 2 fte en de medewerkers hebben nu veel meer tijd voor hun kernactiviteiten. Verder hebben we veel managementinformatie in ThinkWEC geïntegreerd, waardoor allerlei Excel-spreadsheets verleden tijd zijn en onze informatie altijd up-to-date is.”

Met de low-code modelgedreven bedrijfssoftware van Thinkwise is een oplossing gerealiseerd die precies aansluit op de processen van W.E.C Lines, en die snel en eenvoudig aangepast en uitgebreid kan worden. Den Hartigh is daarom ook zeer positief over de toekomst: “Niet alleen de software maar ook de samenwerking met Thinkwise smaakt naar meer. Wij werken wij op dit moment nog met een IBM AS/400 met een verouderde Maintenance en Repair module. Deze willen wij op termijn integreren in ThinkWEC, zodat de gegevensverwerking na de inspectie van een container ook automatisch in ThinkWEC plaatsvindt. Dit zou voor nog meer efficiëntie en tijdsbesparing zorgen.”