Benut de waarde van al uw data met de juiste storage-architectuur
30-06-2017 | door: Blog

Benut de waarde van al uw data met de juiste storage-architectuur

Bij het inrichten van de storage-omgeving en het uittekenen van het backup-plan is de omgang met ongestructureerde data (video’s, afbeeldingen, socialmedia-posts, etc.) onderwerp van gesprek. Feit is namelijk dat we hier tegenwoordig méér van hebben dan van gestructureerde data. Met een flexibele, betaalbare en betrouwbare storage-architectuur is al uw bedrijfsdata altijd veilig beschikbaar en vermindert u de noodzaak van een extra back-up.

Data moet vandaag de dag altijd en overal toegankelijk zijn. En het liefst veilig én betaalbaar. De uitdaging is echter dat er een enorme groei plaatsvindt van data. Specifieker: een groei van ongestructureerde data. Waar vroeger nog een evenwicht was met gestructureerde data, is tegenwoordig meer dan 80 procent van alle data die we produceren en opslaan ongestructureerd. Hoewel het lastiger is om de waarde van die data goed in te schatten, is het wel degelijk van belang over deze data te beschikken voor een optimale bedrijfsvoering. Ongestructureerde data geeft namelijk een completer beeld van de behoeften en wensen van klanten, omdat ze antwoord geven op de verdiepende ‘waarom’-vraag. Daarnaast vormt ongestructureerde data, samen met feiten en cijfers uit gestructureerde data, een solide basis voor belangrijke beslissingen op alle niveaus in de organisatie. Waarom zou u beslissingen per slot van rekening laten afhangen van slechts 20 procent van uw data?

Waar moet een storage-architectuur aan voldoen?

Een voorwaarde van een goede storage-architectuur is dat de data altijd en overal benaderbaar is, klaar voor gebruik wanneer u het nodig heeft. Om dat te realiseren, is een betaalbare en betrouwbare architectuur nodig die goed om weet te gaan met ongestructureerde data. Wilt u de juiste oplossing, let er dan op dat het in ieder geval aan de volgende vier factoren voldoet.

1. Flexibele wisseling tussen beschikbaarheid data

Data varieert wat betreft gebruiksintensiteit. Soms koelt zogenaamde ‘warme’ data af en wordt ‘koude’ data juist weer belangrijker om snel beschikbaar te hebben. Een goede architectuur maakt het mogelijk dat uw data op de beste plaats bewaard wordt en er, indien nodig, in gewisseld kan worden. Of dat nu on-premise is of in de cloud.

2. Direct schaalbaar op basis van workloads

De storage-oplossing moet de mogelijkheid bieden om onverwachte datagroei aan te kunnen en tegelijkertijd een goede balans vinden tussen opslagkosten en compliance. Het schaalt eenvoudig op als u ineens meer TB aan data opslaat en past zich aan aan wisselende workloads.

3. Eenvoudig beheer

Het opslagmedium moet eenvoudig en efficiënt in gebruik zijn, waarbij versiebeheer geen dagtaak mag zijn. In veel gevallen is het verstandig om een cloudoplossing te kiezen die aansluit op uw bestaande (on-premise) omgeving. Bent u bijvoorbeeld gewend aan Commvault, dan zoekt u een oplossing die gebaseerd is op dezelfde producten en software. Dan kunt u vervolgens uw data op beide locaties moeiteloos beheren.

4. Gedistribueerde beveiliging

De oplossing maakt idealiter gebruik van geavanceerde beveiligingstechnieken. Dankzij een gedistribueerde architectuur wordt data gefragmenteerd, gecodeerd en verspreid over meerdere schijven en datacenters. Data is op die manier veiliger opgeslagen dan met traditionele storage-oplossingen en de storage-footprint wordt aanzienlijk gereduceerd. Een extra back-up van uw data wordt hiermee bovendien overbodig. De oplossing kan zelfs gebruikt worden voor een back-up van uw gehele infrastructuur.

Hybride cloud-storage

Tectrade biedt op basis van IBM Cloud Object Storage hybride cloud-storage die aan de zojuist genoemde eisen voldoet. Alle data, zowel gestructureerd als ongestructureerd, komt op de juiste plaats terecht. Uw keuzes zijn hierin bepalend. Afhankelijk van uw voorkeuren staat uw data namelijk enkel in Nederland of op drie van de vele beschikbare locaties wereldwijd. Zo bent u verzekerd van de veiligheid die u wenst.

Bent u benieuwd wat Tectrade voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op via [email protected] of +31 (0)345 547040.

Door: Tectrade

Terug naar nieuws overzicht