Wouter Hoeffnagel - 27 juni 2017

EU legt Google recordboete van 2,42 miljard euro op

De Europese Commissie legt Google een recordboete van 2,42 miljard euro op wegens machtsmisbruik met zijn gelijknamige zoekmachine. Het bedrijf valt fors hoger uit dan verwacht. Vooraf werd rekening gehouden met een boete van 1,1 miljard euro.

Google krijgt de boete opgelegd aangezien het bedrijf zijn eigen vergelijkingssite Google Shopping prominenter in beeld brengt dan concurrerende vergelijkingssites, zoals Beslist.nl en Kieskeurig.nl. De resultaten van Google Shopping worden bovenaan de zoekresultaten getoond en bevatte gesponsorde advertenties. De impact van deze werkwijze is in de Europese Unie extra groot, aangezien Google de meest populaire zoekmachine is.

Verweer van Google

De werkwijze wordt al jaren onderzocht door de Europese Commissie. Google sprak in 2015 de beschuldigingen nog tegen en stelt dat Google Shopping niet leidt tot minder concurrentie. Google is namelijk van mening dat Google Shopping ook concurreert met webwinkels als Amazon en eBay, die door de activiteiten Google Shopping juist zouden groeien.

De Europese Commissie gaat hier dus niet in mee en legt Google een boete op van 2,42 miljard euro. Dit is de hoogste boete die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd aan een brief. De hoogste boete bedroeg voorheen 1,06 miljard euro en werd in 2009 door de Europese Commissie opgelegd aan Intel.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024