Wouter Hoeffnagel - 24 juni 2017

AP levert advies over Uitvoeringswet AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat op verzoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie advies geven over de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het doel van dit voorstel is om nationale regels vast te stellen om de AVG uit te voeren en om de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) in te trekken. De AP adviseert het wetsvoorstel pas in te dienen nadat haar advies is verwerkt in het voorstel.

De AVG is per 25 mei 2018 van toepassing. Hierbij moeten bepalingen worden opgenomen in nationale wetgeving om de positie van de toezichthouder en onderwerpen waarbij ruimte is voor afwijking of aanvulling van de Europese regels vast te leggen. Zowel de Europese wetgever als het Europese Hof hanteren strenge eisen om de onafhankelijke positie van de nationale toezichthouders te waarborgen. De AP stelt dat het huidige wetsvoorstel voor de Uitvoeringswet AVG hier nog onvoldoende in voorziet.

Onafhankelijke positie versterken

De AP adviseert haar onafhankelijke positie als toezichthouder te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door de begroting van de AP afzonderlijk onderdeel te laten zijn van de Rijksbegroting. Ook oppert de toezichthouder vast te leggen dat de AP uit eigen naam kan procederen bij de Europese rechter.

Europese privacytoezichthouders gaan in eigen beheer een definitieve interpretatie geven over de rechtstreeks werkende normen uit de AVG. Deze worden vervolgens gecontroleerd door de rechter. Met het oog hierop adviseert de AP om in de Uitvoeringswet AVG zeer terughoudend te zijn met het uitleggen van de normen uit de AVG. Het gaat dan bijvoorbeeld om de accountabilityverplichtingen, die organisaties verplicht aan te kunnen tonen dat zij zich aan de wet houden.

Beleidsneutrale uitvoering

Ook wijst de AP erop dat op plekke waar volgens de AVG ruimte is voor afwijking of aanvulling in nationale wetgeving, bestaande bepalingen van de Wbp kunnen worden overgenomen in de Uitvoeringswet AVG. Bijvoorbeeld over bijzondere persoonsgegevens en de beperkingen van de rechten van betrokkene. Dit wordt door de AP een 'beleidsneutrale uitvoering' genoemd. De AP adviseert dit uitgangspunt consequent te hanteren in het voorstel.