Wouter Hoeffnagel - 24 juni 2017

‘Kwaliteit van software is nog altijd niet gegarandeerd’

Software is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Meer en meer bepaalt en beïnvloedt het onze levens. Maar de kwaliteit van die software kan nog altijd niet volledig worden gegarandeerd. “Als we zo doorgaan leidt het gebrek aan softwarekwaliteit tot hogere kosten voor bedrijven dan de ontwikkeling van de software zelf of de besparing die het gebruik van die software zou moeten opleveren. Er is een cultuur nodig in het softwarekwaliteitsdenken”, stelt prof. dr. Tanja Vos van de Open Universiteit. Vos deed deze uitspraak in haar inaugurele rede die zij op 22 juni 2017 heeft uigesproken als hoogleraar Software Engineering bij de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit. De titel van haar oratie luidt dan ook ‘Zoeken naar fouten: Op weg naar een nieuwe manier om software te testen.’

Software om online te bankieren, software in onze koelkast die aangeeft wat we moeten kopen, software die helpt om een pacemaker af te stemmen op het hart van een patiënt. We kunnen er niet omheen: software bepaalt ons leven. Het waarborgen van de kwaliteit van die software is dan ook cruciaal. Maar daar zijn de makers nog onvoldoende toe in staat. “Nog even en we komen terecht in een ware softwarekwaliteitcrisis. Er moet een cultuur ontstaan van kwaliteitsdenken. Aan de ene kant kunnen we de kans op fouten reduceren door beter te werken, dit begint in het onderwijs. Testen moet veel eerder in het curriculum komen en leuk gemaakt worden. Ook moeten we als docenten zelf het goede voorbeeld geven. Anderzijds moeten we automatiseren wat er te automatiseren valt, zodat mensen tijdens het testen efficiënt kunnen doen waar ze, tot nu toe, beter in zijn dan machines: nadenken.”

Zelflerende testsoftware

Vos gaat tijdens haar oratie in op haar onderzoek naar het testen van software: wat we doen, waarom we dat doen en wat de uitdagingen zijn. Zij vertelt bovendien over de plannen voor de ontwikkeling van TESTAR als een testsysteem dat in staat is zichzelf automatisch te leren wat de beste teststrategie is. Ook gaat zij in op hoe zij als docent en programmaleider van de bachelor informatica de toekomstige informatici wil onderwijzen in het softwarekwaliteitsdenken.

Voorafgaand aan de oratie van Vos vindt onder de titel ‘Op weg naar een nieuwe manier om software te testen’ een symposium plaats over het testen van software en ontwikkelingen daarin. Aan het woord komen Marco van den Brink van Sogeti Nederland over de onhoudbare situatie van de huidige testmethoden, Saco Bekius van de Belastingdienst over het testen van legacy, Jasper Feenstra over testen bij de Rabobank, Gerard Doll over zelfrijdende auto’s en Joost Bosman van ING over geautomatiseerd testen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024