Redactie - 22 juni 2017

ROC Aventus kiest Axians als strategisch ICT-partner in onderwijs innovatie

Aventus, de grootste onderwijsaanbieder in de Stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen, heeft de vernieuwing van haar netwerk uitbesteed aan Axians, het ICT-merk van VINCI Energies. Het aanbod van Axians sloot goed aan bij de innovatie-ambities van het ROC. Het nieuwe excellente netwerk voor studenten en medewerkers vormt het fundament voor innovatieve ontwikkelingen zoals multimediale communicatie via Wifi en Smart Campus-toepassingen. Bovendien gaan beide partijen nauw samenwerken om het netwerk in te zetten in het onderwijsaanbod van Aventus. Bijvoorbeeld door studenten op basis van data uit het netwerk applicaties te laten ontwikkelen, die informatie gebruiken die in het netwerk beschikbaar is.

Aventus heeft de ambitie om op het gebied van ICT een innovatieve onderwijsinstelling in Nederland te zijn en vernieuwing is daarbij vanzelfsprekend. De snelle digitalisering van het onderwijs en de inzet van nieuwe applicaties vereisen een stabiel, veilig en flexibel netwerk. Om de ambities waar te maken, wil het ROC het bestaande netwerk vernieuwen en de beveiliging klaar maken voor de toekomst. Na een aanbesteding koos Aventus Axians als ICT-partner om gezamenlijk invulling te geven aan de ambities van Aventus.

Roy Dusink, hoofd informatiemanagement en automatisering bij Aventus, zegt over het partnerschap: “Axians heeft met haar kennis, expertise en service de laatste jaren veel vertrouwen binnen onze organisatie opgebouwd. Ook in dit traject paste hun aanbod uitstekend bij onze ambities. Die gaan verder dan het ontwerp en de inrichting van een modern netwerk. Als ICT-partner kent Axians onze innovatie-doelstellingen en is ze bereid om samen met ons te investeren in de realisatie daarvan en in het onderwijs. Wij willen het nieuwe netwerk graag als studieobject zien en zo benutten in ons onderwijsaanbod. Voor studenten is het cruciaal om naast theoretische kennis concrete praktijkervaring op te doen. Bijvoorbeeld door samen met de experts van Axians apps te ontwikkelen op basis van actuele data uit het netwerk. Zo trekken we samen op om onderwijsvernieuwing binnen Aventus verder vorm te geven.”

Tom Greeve (foto), Directeur bij Axians zegt over de samenwerking: “Wij zijn bijzonder trots dat Aventus ons wederom heeft gekozen als strategisch ICT-partner en dat wij zijn geselecteerd voor het ontwerp en de inrichting van de nieuwe datacenter- en netwerkinfrastructuur. Met technologische innovaties zoals software-defined en Smart Campus helpt Axians onderwijsinstellingen als Aventus, door enerzijds flexibiliteit en functionaliteit op de korte termijn te verhogen en anderzijds kosten op de lange termijn te verlagen.”

Smart Campus

Het nieuwe netwerk moet niet alleen de huidige onderwijs- en organisatieactiviteiten ondersteunen maar vooral klaar zijn voor de toekomst. Aventus kijkt bewust vooruit en wil het netwerk inzetten voor Smart Campus-toepassingen. Door actuele netwerkgegevens te verzamelen en te analyseren kan Aventus haar gebouwen efficiënter benutten en gebruikers optimaal faciliteren. Bijvoorbeeld met tools of apps om flexplekken inzichtelijk te maken en te reserveren of efficiënter schoon te maken. Op dit moment wordt gewerkt aan een high level design en de eerste voorbereidingen voor het vervangen van het netwerk getroffen. De implementatie wordt in overleg gepland, waarbij de onderwijsactiviteiten gewoon door kunnen gaan. Aansluitend start de implementatie van nieuwe security maatregelen. Parallel bepalen Aventus en Axians de precieze invulling van het Smart Campus-concept, inclusief de aansluiting daarvan op het onderwijsaanbod.