Wouter Hoeffnagel - 21 juni 2017

Amerikaan veroordeeld voor hacken slimme watermeters voormalig werkgever

Regelmatig wordt gewaarschuwd voor het gevaar dat kwaadwillende werknemers - ook wel insider threats genoemd - kunnen opleveren. Welk gevaar dit oplevert laat een rechtszaak in de Verenigde Staten zien. Hier is een voormalig medewerker van een waterbedrijf veroordeeld tot een celstraf van één jaar en één dag voor het hacken van slimme watermeters van zijn voormalig werkgever.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het gaat om een 42-jarige man die na zijn ontslag besloot wraak te nemen op zijn voormalig werkgever. De man besloot in te breken op een systeem dat wordt gebruikt om data te verzamelen van slimme watermeters in woningen verspreid over het oosten van de Verenigde Staten (VS). Deze watermeters zijn door de man uitgeschakeld, waardoor deze niet meer op afstand konden worden uitgelezen.

De actie van de man heeft tot flinke problemen geleid voor het waterbedrijf. Zo moest het bedrijf werknemers langs haar klanten sturen om de getroffen watermeters handmatig uit te lezen. Daarnaast zag het bedrijf zich genoodzaakt forensische onderzoekers in te schakelen om de oorzaak van de problemen te achterhalen en te laten analyseren hoe het systeem hersteld kon worden.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024