2,2 miljard euro geïnvesteerd in telecom- en internetinfrastructuur
20-06-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

2,2 miljard euro geïnvesteerd in telecom- en internetinfrastructuur

De telecomsector investeert flink in het verbeteren van het bereik en het realiseren van hogere netwerksnelheden van vaste en mobiele netwerken. In 2016 hebben telecomproviders in totaal 2,2 miljard euro geïnvesteerd. Dit is ongeveer gelijk aan 2015.

Dit blijkt uit de Staat van Telecom, een rapport dat Nederland ICT jaarlijks uitbrengt. Het rapport is in opdracht van Nederland ICT opgesteld door Dialogic. Zowel BT, Eurofiber, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben meegewerkt aan het onderzoek. De peildatum is eind 2016.

Europese top

Op het gebied van snelheid en dekking van het breedbandnetwerk behoort Nederland tot de Europese top. Zo heeft 90% van de Nederlandse huishoudens toegang tot een internetverbinding van 100 mbit/s of meer. Het aantal abonnementen in deze snelheidsklasse is eind 2015 verdubbeld door een upgrade van het netwerk. Eerder dit jaar bleek Nederland op het onderdeel ‘connectiviteit’ op de eerste positie te staan in de digitaliseringsindex van de Europese Commissie.

Mobiel datagebruik in Nederland blijft groeien. HEt aantal verbruikte MB’s binnen mobiele abonnementen is in 2016 met 61% gestegen. Het aantal mobiele belminuten is met 4% gestegen. Die toename gaat overigens ten koste van vaste belminuten.In 2016 werd er in totaal 172.138 Terabyte aan mobiele data verbruikt, wat neerkomt op gemiddeld 32 MB per Nederlander per dag.

Aantal M2M-aansluitingen stijgt snel

Nederland ICT voorspelt dat in 2020 40% van de mobiele aansluitingen uit IoT-apparaten zal bestaan. Het aantal machine-to-machine (M2M)-aansluitingen neemt namelijk exponentieel toe. Het totaal aantal aansluitingen op dit netwerk - dat ook wel het Internet of Things wordt genoemd - groeide in 2016 met 9,3%. Dit is meer dan de voorspelde 7,7% groei.

Terug naar nieuws overzicht