Wouter Hoeffnagel - 19 juni 2017

ACM: ‘Op korte termijn geen tekort aan 06-nummers’

Op korte termijn gaat geen tekort ontstaan aan 06-nummers. Van de beschikbare nummers is weliswaar bijna 91% uitgegeven aan telecomaanbieders, maar hiervan blijken zij nog 35% ongebruikt op de plank te hebben liggen.

Dit blijkt uit de Monitor Nummeruitgifte van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Henk Don, bestuurslid ACM: “Ons toezicht werpt vruchten af. Wij hebben telecomaanbieders actief gewezen op hun verantwoordelijkheid om 06-nummers op de juiste manier in te zetten. Zij mogen voor apparaten als e-readers en tablets geen 06-nummers meer uitgeven. Verder heeft de ACM minder nieuwe 06-nummers uitgegeven aan telecomaanbieders.”

097-nummers

Telecomproviders zin verplicht een 097-nummer uit te geven voor apparaten die verbinding nodig hebben met internet, maar waarmee niet gebeld kan worden. Deze maatregel is bedoeld om druk op 06-nummers te verlagen. Op de lange termijn blijft de hoeveelheid beschikbare 06-nummers volgens de ACM echter wel een aandachtspunt. De vraag hierna blijft namelijk groot, onder andere door de lancering van nieuwe innovatieve elektronische communicatiediensten. Nieuwe apps concurreren volgens de ACM vaker met de traditionele telefoondienst.

Ook gebruiken minder mensen een vaste telefoon. Desondanks groeit het aantal geografische nummers. Dit is volgens de ACM vooral te danken aan het feit dat een toenemend aantal partijen met geografische nummers zakelijke telefoniediensten aanbieden via internet. De ACM verwacht geen tekort aan geografische nummers. In de driecijferige netnummergebieden hebben Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met rond de 70% de hoogste uitgiftepercentages. In de viercijferige netnummergebieden hebben Spijkenisse, IJsselsteden en Roermond met iets meer dan 70% de hoogste uitgiftepercentages.