Wouter Hoeffnagel - 19 juni 2017

Helft internetgebruikers surft via onbeveiligde wifi-netwerken

De helft van alle internetgebruikers maakt wel eens gebruik van een openbaar onbeveiligd wifi-netwerk. Het gebruik is het grootste onder jongeren. Tegelijkertijd houdt deze groep het minste rekening met mogelijke risico’s die hieraan verbonden zijn.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het bureau waarschuwt dat het gebruik van wifi-netwerken risico’s nemen. Zo is het mogelijk dat kwaadwillenden meekijken in het dataverkeer van gebruikers. Indien data onversleuteld wordt verzonden kan deze hierdoor in handen vallen van alles. Cijfers van het CBS wijzen uit dat 70,6 procent internettende 18- tot 25-jarigen gebruik maken van dergelijke netwerken, terwijl onder bijvoorbeeld 45- tot 55-jarigen op 50,5 procent ligt.

Beveiligingszorgen

Van deze groep zegt 34% het gebruik te beperken vanwege beveiligingszorgen. Deze gebruikers kiezen ervoor indien mogelijk gebruik te maken van een beveiligd netwerk. Een kwart van de jongeren en iets minder dan de helft van de 65-plussers geeft aan het gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken te beperken met het oog op security risico’s.

Vier op de tien gebruikers zegt daarnaast altijd bewust om te gaan met de activiteiten die zij wel of juist niet uitvoeren op een onbeveiligd wifi-netwerk. Twee op de tien gebruikers gaat hier meestal bewust mee om. Oudere en hoogopgeleide gebruikers gaan vaker dan gemiddeld bewust om met internet via onbeveiligde netwerken.