Wouter Hoeffnagel - 16 juni 2017

Medicijnentekort bij apothekers door softwareproblemen

Softwareproblemen zorgen voor leveringsproblemen bij honderden apotheken in Nederland. Een op de tien apotheken krijgt bestelde medicijnen al weken niet op tijd bezorgd. Klanten moeten hierdoor langer wachten op hun medicijnen of deze bij een andere apotheek halen.

De problemen doen zich voor in het logistieke systeem van de farmaceutische groothandel Alliance in Den Bosch. Dit bedrijf levert met name medicijnen aan de ketens Alphega en Boots. De Volkskrant meldt dat deze apotheken door de softwareproblemen medicijnen sinds eind mei met vertraging ontvangen. Dit zou vooral voor minder mobiele patiënten die niet eenvoudig kunnen afreizen naar een andere apotheek problemen opleveren. Alliance-woordvoerder Wilko Thijssen geeft tegenover de krant aan dat het probleem inmiddels bijna is verholpen. Het systeem zou nagenoeg zijn hersteld.

Uit cijfers van brancheorganisatie KNMP blijkt dat het vaker fout gaat. Vorig jaar zou er 710 keer een landelijk tekort zijn ontstaan aan een medicijn. Dit is drie keer zoveel als vijf jaar eerder. Dit is volgens de KNMP vooral te danken aan de kleine voorraad die zowel fabrikanten als groothandels aanhouden. Indien een productieprobleem optreedt bij één van de fabrikanten, leidt dit probleem al snel tot een tekort aan medicijnen in apotheken. In Nederland bedienen vier groothandels 98% van de Nederlandse apotheken. Veel ketens hebben een vaste afspraak met één leverancier.