Wouter Hoeffnagel - 12 juni 2017

AP waarschuwt voor fors hogere boetes na invoering AVG

De miljoenenboete die Facebook opgelegd kan krijgen voor het overtreden van de Nederlandse privacywet, is kinderspel bij wat de toezichthouder vanaf volgend jaar kan uitdelen. “Dit kan heel vervelend worden voor bedrijven”, waarschuwt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Wolfsen geeft deze waarschuwing in een interview met het FD. Indien de AP na invoering van de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) oordeelt dat een bedrijf als Facebook gebruikers op meer punten niet duidelijk genoeg informeert over het gebruik van persoonsgegevens, kan ze een boete opleggen die kan oplopen tot enkele miljarden euro’s.

‘Fout is fout’

Wolfsen waarschuwt dat boetes onder de AVG daarnaast veel sneller kunnen worden uitgedeeld. “Fout is fout”, aldus Wolfsen. “We willen dat bedrijven de privacywet respecteren.” De boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van de omzet indien deze hoger is dan 20 miljoen euro. Dit is per overtreding, waarschuwt Wolfsen.

Een rekensom leert dat in het geval van Facebook, dat een jaaromzet heeft van 26 miljard euro, de boetes onder de AVG fors kunnen oplopen. Aangezien Facebook volgens de AP drie overtredingen heeft begaan, kan de maximale boete zo’n 2,8 miljard euro bedragen.

Datarun

Daarnaast wijst Wolfsen erop dat gebruikers de mogelijkheid krijgen hun gegevens terug te vragen. De voorzitter van de AP waarschuwt dat bedrijven die onzorgvuldig met persoonlijke gegevens omgaan, met een ‘datarun’ te maken krijgen. “Net als bij een bankrun betekent dit dat het bedrijf dan overmorgen niet meer bestaat”, zegt Wolfsen. “Vertrouwen wordt belangrijker dan ooit.”

Het volledige interview met Wolfsen is hier te vinden.