Redactie - 10 juni 2017

Software Defined is de sleutel tot schaalbaarheid

Jean-Pierre Brulard is Senior Vice President en General Manager EMEA bij VMware. Op het moment dat we hem treffen, is hij precies acht jaar bij het softwarebedrijf in dienst. Via LinkedIn heeft hij een hoop felicitaties in ontvangst mogen nemen, meldt hij met een innemende glimlach. In die acht jaar heeft Brulard een hoop zien veranderen. Binnen de IT-industrie als geheel, maar vooral ook binnen VMware zelf.

Toen Brulard acht jaar geleden bij VMware begon, draaide het bedrijf een omzet van 1,5 miljard dollar, nu is dat 7,2 miljard. “Dus er is het nodige veranderd in die tijd. We zijn van een bedrijf met als basis één enkel product – vSphere – getransformeerd naar een leverancier met een hele reeks oplossingen in zijn portfolio. En onze go-to-marketstrategie, die oorspronkelijk volledig via het kanaal verliep, is uitgebreid met een tweede tak die nu ook rechtstreeks de enterprise-markt bedient.”

Brulard was ten dele verantwoordelijk voor die transformatie voor zover het Europa betrof. De verandering in de go-to-marketstrategie vereiste een hoop investeringen in het opzetten van een ‘direct sales’-apparaat, het inhuren van architecten en systeemintegratoren, het opzetten van een professionele serviceafdeling, en wat daar nog allemaal meer bij komt kijken, vertelt hij. De eerste zes jaar was Brulard verantwoordelijk voor EMEA-Zuid, waarbij hij veel tijd stopte in opkomende landen zoals de VAE (Dubai), Turkije en Israël. “Twee jaar geleden, toen ik mijn huidige functie aanvaardde, ben ik met mijn gezin naar het zonnige Londen verhuisd”, grapt hij.

NFV

Brulard overtuigde het management van VMware ervan te investeren in NFV (Network Functions Virtualization) en creëerde er een aparte business-unit voor. “NFV was precies de architectuur die VMware bij zijn klanten propageerde, met name in de Telco-markt.” Die businessunit bestaat nu uit meer dan 50 man. Brulard huurde daarvoor mensen in uit de IT-industrie met verstand van netwerken en de Telco-business. Daarnaast sloot VMware een aantal strategische allianties met een aantal carriers, om zo een nieuw verticaal marktsegment te ontginnen. “De drijfveer erachter is de in Europa strakke competitie in de telecommarkt op het vlak van kostenbeheersing en nieuwe services. In Europa zijn er 41 verschillende carriers. Dat zijn er heel veel als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met de situatie in de VS waar de markt sterk is geconsolideerd. Telco’s proberen zich hier te onderscheiden door middel van een hoge kwaliteit van dienstverlening, nieuwe applicaties en kostenbeheersing.”

Er zijn nu via implementaties bij een flink aantal serviceproviders (waaronder een aantal grote Telco’s) indirect meer dan driehonderdmiljoen abonnees op het vCloud NFV-platform van VMware aangesloten. Het allergrootste probleem in dit marktsegment, zegt Brulard, is om de IT- en de netwerkmensen goed samen te laten werken in één team. “Want het zijn van nature twee gescheiden werelden. En alle grote Telco’s hebben projecten lopen om die twee werelden goed bij elkaar te brengen. Maar we zijn erg optimistisch over wat de ontwikkelingen rond die Telco-business ons gaat opleveren.”

Speerpunten

“We spreken veel over de digitale transformatie”, vervolgt Brulard even later, “maar die digitale transformatie wordt vooral gedreven door een aantal technologische ontwikkelingen zoals IoT (Internet of Things) en 5G, waarin ook wij het nodige investeren. Daarnaast hebben we de zorgsector hoog op ons prioriteitenlijstje staan.”

Brulard bezocht begin maart dit jaar het Mobile World Congress in Barcelona. “Daar hebben we samen met een aantal IoT-spelers de nodige initiatieven ten toon gespreid. We zijn zelf geen IoT-speler natuurlijk, maar we leveren wel de basis die daarvoor nodig is in de vorm van een Software Defined-platform. Ook hebben we een interessante samenwerking bekendgemaakt met Atos op gebied van 5G in verband met de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Atos is sponsor van de OS en zij verwachten dat het aantal devices dat gelijktijdig een beroep doet op de OS-infrastructuur kan oplopen tot zeven miljard. Je moet er daarbij rekening mee houden dat steeds meer gebruikers via meerdere devices tegelijk connected zullen zijn. Om die allemaal een optimale gebruikerservaring te garanderen, heb je een platform nodig dat enorm kan schalen en dat absoluut veilig is. En in Barcelona hebben we bekendgemaakt dat we hiervoor een gezamenlijk innovatielab gaan opzetten. Dus we zijn met de ontwikkeling van een hoop interessante zaken bezig rond platformschaalbaarheid.”

Software Defined

Schaalbaarheid is een van de belangrijkste zaken als het je platform betreft, en de sleutel tot die schaalbaarheid is Software Defined, onderstreept Brulard. “Als je dat niet implementeert, kun je niet schalen.” In deze context wijst hij op een interessante paradox. “Als je kijkt naar de softwareontwikkeling van tegenwoordig dan is er in zekere zin sprake van ‘afschaling’, in de vorm van microservices door middel van native apps. In termen van het aantal applicaties en aantal gebruikers schaal je juist op, zoals die verwachte zeven miljard devices rond de OS aangeeft.”

Het is ons doel voor de komende jaren om er mede voor te zorgen dat het nieuwe digitale tijdperk zich verder kan ontwikkelen, en bedrijven in staat te stellen om hun traditionele IT massief uit te breiden. Ik weet niet exact wat de omvang is van de allergrootste organisaties in Nederland, maar ik schat dat het dan gaat om bedrijven met zo’n 100.000 medewerkers. Dat is de schaal waarop je gebruikers moet kunnen bedienen. En als je hierbij de vuistregel in aanmerking neemt die Gartner hanteert om te bepalen hoeveel applicaties een bedrijf gemiddeld in zijn portfolio heeft – een vuistregel die zegt: het is een verhouding van 1 staat tot 10; dus bij 5000 medewerkers heb je gemiddeld zo’n 500 applicaties – dan krijg je een idee van de omvang van de problematiek. In het nieuwe digitale tijdperk praten we namelijk niet meer over honderden duizenden gebruikers, maar over miljoenen en miljarden, en dus ook over miljoenen applicaties. Dus heb je een platform nodig dat enorm goed schaalbaar is.”