Automatisering geeft de bedrijfsprestaties een boost

08-06-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Automatisering geeft de bedrijfsprestaties een boost

De best presterende bedrijven hebben 72 procent van al hun processen voor configuratiebeheer geautomatiseerd. Zij besteden veel minder tijd (28 procent) aan handmatige configuratieprocessen die innovatie in de weg zitten en implementaties vertragen. Minder presterende bedrijven besteden daarentegen bijna de helft van hun tijd (46 procent) aan handmatige configuratietaken.

Dit blijkt uit het 2017 State of DevOps Report van Puppet, leverancier van oplossingen voor het automatiseren van de ontwikkeling en het beheer van de software die alles om ons heen ondersteunt. Aan het onderzoek hebben 3.200 respondenten deelgenomen. Zij zijn actief bij bedrijven van elke omvang in diverse sectoren. Het rapport werd samengesteld in samenwerking met DevOps Research and Assessment (DORA) in opdracht van Amazon Web Services (AWS), Atlassian, Deloitte, Electric-cloud, HPE, Splunk en Wavefront.

Leiderschap maakt het verschil

Het rapport identificeert voor het eerst verschillende leiderschapsstijlen en brengt in kaart hoe die van invloed zijn op de teamprestaties. Hieruit blijkt dat sterk presterende teams leiders hebben die het hoogste scoren op vijf eigenschappen. Dit zijn visie, inspirerende communicatie, intellectuele stimulatie, ondersteunend leiderschap en persoonlijke erkenning. Teams met dergelijke ‘transformationele’ leiders presteren het best. Teams van leiders die lager op deze eigenschappen scoren, doen het een stuk minder.

Voor het tweede jaar op een rij gaat het rapport daarnaast in op praktijken voor productmanagement om na te gaan of upstream veranderingen in het productmanagementproces van invloed waren op de downstream bedrijfsresultaten. Lean praktijken voor productmanagement helpen bedrijven om met hogere regelmaat de nieuwe functionaliteit af te leveren waar klanten op zitten te wachten. Deze snellere leveringscyclus stelt teams in staat om te experimenteren door een feedbackloop met klanten te creëren, iets waar de hele onderneming van profiteert.

Nieuwe functionaliteit sneller afleveren

“Elke organisatie maakt gebruik van softwareoplossingen om zijn bedrijfsvoering kracht bij te zetten. Dit dwingt ICT-afdelingen om te innoveren en on demand software te ontwikkelen”, zegt Nigel Kersten, chief technical strategist bij Puppet. “Uit het ‘2017 State of DevOps Report’ blijkt dat sterk presterende ICT-teams sneller dan ooit nieuwe functionaliteit afleveren. Tegelijkertijd blijkt dat de automatiseringskloof tussen de sterk en minder presterende teams blijft groeien. Het rapport biedt organisaties inzicht in manieren waarop zij remmende factoren binnen hun organisatie kunnen identificeren en verandering kunnen omarmen tijdens hun DevOps-traject.”

Het volledige ‘2017 State of DevOps Report’ kan hier worden gedownload.

Terug naar nieuws overzicht