Kaspersky Lab dient officiële Europese klacht in tegen Microsoft

06-06-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kaspersky Lab dient officiële Europese klacht in tegen Microsoft

Kaspersky Lab heeft een officiële klacht ingediend tegen Microsoft bij de Europese Commissie en de Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt). Kaspersky stelt dat Microsoft zijn dominante marktpositie gebruikt om onafhankelijk anti-virusbedrijven tegen te werken.

Dit meldt Reuters. Microsoft misbruikt volgens Kaspersky Lab zijn dominante marktpositie om zijn anti-virussoftware Windows Defender een oneerlijk concurrentievoordeel te geven. Daarnaast creëert het bedrijf volgens Kaspersky bewust obstakels voor onafhankelijke anti-virusbedrijven. 

Werkwijze aangepast

Eerder meldde Eugene Kaspersky (foto), CEO van Kaspersky Lab, in een blogpost dat Microsoft zijn werkwijze inmiddels op een aantal punten heeft aangepast. Zo is het aantal virusscanners dat op Windows 10 actief kan zijn niet langer beperkt. Eerder mocht maximaal één virusscanner tegelijk actief zijn op het besturingssysteem, tenzij de tweede virusscanner Windows Defender was.

Daarnaast mogen anti-virusbedrijven voortaan eerder waarschuwen dat het abonnement op hun virusscanner dreigt te verlopen. Dit mochten bedrijven voorheen pas vijf dagen voordat het abonnement verliep aangeven. Daarnaast zou Microsoft gebruikers die een anti-virusscanner geïnstalleerd hebben niet langer proberen te overtuigen toch Windows Defender in te schakelen.

Officiële klacht indienen

Eugene Kaspersky gaf eerder al aan dat verschillende kritiekpunten nog niet waren aangepakt. Kaspersky kondigde daarom toen al aan dat het bedrijf later dit jaar alsnog een klacht zou indienen tegen Microsoft. Deze klacht is nu dus officieel ingediend. “Deze acties van Microsoft leidt tot een lager beschermingsniveau voor gebruikers, een beperking van hun keuzevrijheid en financieel verlies voor zowel gebruikers als fabrikanten van beveiligingsoplossingen”, aldus Kaspersky. De Europese Commissie bevestigt tegenover Reuters dat de klacht is ingediend, maar wil hier verder geen details over vrijgeven.

Terug naar nieuws overzicht
Security