Wouter Hoeffnagel - 03 juni 2017

Handhaving Wet DBA uitgesteld tot 1 juli 2018

De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wordt in ieder geval tot 1 juli 2018 uitgesteld. Tot deze tijd krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boetes of naheffingen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Wel wordt opgetreden tegen kwaadwillende partijen.

De Wet DBA werd eerder al uitgesteld nadat bleek dat de arbeidswetgeving niet past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het kabinet onderzocht daarom of de arbeidswetgeving kon worden herijkt. Om dit mogelijk te maken was de handhaving van de Wet DBA eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd geven

Inmiddels zijn de resultaten van dit onderzoek bekend en worden deze meegenomen in het formatieproces. Het is aan het nieuwe kabinet om hierover keuzes te maken. Staatssecretaris Wiebes wil opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd geven hun werkwijze indien nodig aan te passen. Daarom wordt de handhaving van de Wet DBA tot tenminste 1 juli 2018 uitgesteld.

Wel gaat de Belastingdienst optreden tegen kwaadwillenden. Dit zijn partijen die opzettelijk een situatie creëren waarin feitelijk sprake is van een dienstbetrekking en dus schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan. De Belastingdienst richt zich hierbij in eerste instantie op ernstige gevallen: situatie waarin partijen overduidelijk buiten het wettelijk kader treden, zoals gevallen waarin opdrachtgevers opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.