Redactie - 02 juni 2017

'Veiligste printer ter wereld'

'Veiligste printer ter wereld' image

Terwijl de wereld nog met afgrijzen de puinhopen van WannaCry beziet, vertelt Daniel Soei, Solution Sales HP Inc Benelux & Nordics, dat de printer vaak in de vergeetput zit bij beveiligingsplannen. Tijdens de driedaagse HP Partner First Roadshow 2017 legt hij uit dat zijn bedrijf de ‘veiligste printer ter wereld’ heeft gemaakt.

Het druk bezochte evenement staat in het teken van ‘accellerating growth together’. Verschillende sprekers gaan in op de huidige trends in de markt én in computergebruik. En op de kansen die daar liggen voor de partners van HP Inc in Nederland. Dat beveiliging een belangrijk aspect is, weet zelfs een ieder die het Journaal kijkt. Edwin Rubens, Sales Manager Channel Business, stipt het in zijn welkomstwoord al aan: mobiliteit en beveiliging: één van de vier trends waar resellers aandacht voor moeten hebben om omzetgroei te verwezenlijken.

De andere drie zijn: ‘millenials’. “Zij werken op een andere manier met elkaar, gaan anders met technologie om. Over een jaar of vijf vormen zij het grootste deel van de beroepsbevolking; daar moet je rekening mee houden. ‘Everything as a service’ is eveneens een tendens. Dit leidt tot andere bedrijfsmodellen, niet alleen bij de klanten, maar ook bij de HP-partners zelf. De vierde ontwikkeling ten slotte is ‘blended reality’. “HP is en blijft een innovatief bedrijf. Wij ontwikkelen producten die mensen een beleving doen ervaren. Diverse technologieën smelten samen. Bedenk daarbij dat HP wereldwijd een belangrijke producent is. In elk land zijn wij wel nummer 1 of nummer 2 op het gebied van computing en printing. Recent zijn wij weer nummer 1 bij de verkoop van pc’s. We hebben Dell en Lenovo achter ons gelaten. Daar zijn we trots op en we beseffen dat dit alleen mogelijk is dankzij jullie inspanningen. Om met onze CEO Dion Weisler te spreken: ‘The strength of the channel equals the health op HP’. Dat is ook wel logisch als je ziet dat het overgrote deel van onze omzet via onze partners loopt.”

Ondergeschoven kindje

Terug naar Soei. Hij betoogt dat bij netwerkbeveiliging de printer een ondergeschoven kindje is, al te vaak wordt vergeten. “Terwijl de vergelijking met een pc meer dan terecht is. De printer heeft een harde schijf, een netwerkverbinding, geheugen. Er is geen verschil, daarom mag er ook geen onderscheid zijn met de security die we van een pc verlangen. Bij ons gaat het erom het apparaat te beveiligen, evenals de data en het document.”

Hiertoe heeft de onderneming de JetAdvantage Solutions ontwikkeld. Dit is een management console om alle printers, scanners en MFP’s centraal te beheren. Beveiliging is hier een inherent onderdeel van; pull printing de uitvoering. “Het begint met HP SureStart dat zorgt voor een zelf herstellend BIOS nadat kwaadwillenden op dit niveau een aanval hebben geprobeerd uit te voeren. We werken met white listing, en we hebben runtime intrusion detection.”

Pull printing loopt via een HP Access Control Server. Hij zorgt ervoor dat alleen bevoegden een printopdracht kunnen uitvoeren en hij regelt dat een document op de gewenste, toegestane plaats wordt afgedrukt op het gewenste tijdstip.

Magdalena Hoffegger, Category Manager Print Services, gaat in op de Print Security Advisory Service. “Onze deskundigen nemen een bestaande printomgeving onder de loep en komen met aanbevelingen voor verbetering op het vlak van beveiliging”, legt zij uit. “Uiteraard verloopt dit ook via onze partners; u kunt dit in uw dienstverleningspakket opnemen”, vult Soei aan.

A3-printers

Met veertig procent marktaandeel voor de A4-printers heeft HP een leidende rol. “We zijn groot geworden met A4-laserprinters”, zegt Rubens, “maar de vijf procent voor de A3-laserprinters kan wel een zetje gebruiken. Wij gaan hier de komende tijd veel aandacht aan geven. Uiteindelijk willen we binnen een paar jaar op een significant marktaandeel zitten.”

Daarbij, zo legt hij uit, zegt het bedrijf in op een paar positief opvallende eigenschappen van de zestien modellen (A4/A3 printers en MFP’s). “De beveiliging is in goed, het stroomverbruik is laag omdat er mindere bewegende onderdelen in zitten, en de machines zijn gemaakt om grote volumes te draaien. Daarbij is het mogelijk om de apparaten als dienst te leveren. Onze partners houden eigendom en beheer en rekenen af per print. Deze print services doen het al goed in het grote bedrijfsleven, maar we zien het nu ook meer en meer bij het midden- en kleinbedrijf.”

Afgelopen maand is de HP Pagewriter geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Dit is een printer die de resultaten van een ECG op papier zet. De introductie past in de visie (en waarneming) van HP dat de gezondheidszorg een belangrijke groeimarkt is. “De digitale gezondheidsmarkt laat zien dat de klant verandert. En wij veranderen mee”, zegt Willem van den Nieuwenhuijzen, Channel Manager Transactional Business. “Het betekent wel voor onze partners dat zij hun klanten moeten kennen; met hen mee moeten denken over verbetering van hun bedrijfsprocessen met gebruikmaking van onze producten en diensten.”

Stabiliteit

Ook Patrick Bliemer, managing director Intel Noord-Europa, gaat in op de steeds sneller veranderende wereld. “Als er zo veel verandering zijn, dan ga je automatisch op zoek naar stabiliteit. Ook in de relatie met de partners met wie je werkt.”

Hij vertelt het publiek over de technische veranderingen die op stapel staan. Nadat hij eerst had gezegd dat een grote markt voor resellers is weggelegd in vervanging van oude pc’s. “We weten allemaal dat verouderde pc’s extra veel geld kosten aan onderhoud, toch beschikken heel veel bedrijven nog over oude apparatuur.”

Bliemer stipt even de nieuwe Intel Optane geheugenchip aan. “Die is baanbrekend.”

De tweede technologiepartner van HP Inc gaat ook in op het beveiligingsvraagstuk. “We beleven turbulente tijden”, zegt Erik van den Engel, Partner Accountmanager OEM bij Microsoft. “In 2016 waren er 24.000 datalekken, slechts 5.500 daarvan zijn aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is zorgelijk. Beveiliging moet meer nadruk krijgen, zeker ook als je bedenkt dat mensen heel vaak computerapparatuur kwijt raken.”

Ook hij stipt een nieuwe ontwikkeling aan: Windows Ink; een digitale pen waarmee je op een scherm aantekeningen kunt maken. “We weten allemaal dat je iets beter onthoudt als je het eenmaal hebt opgeschreven.”

Steven Noort, Benelux Commercial Business Manager bij AMD, sluit de rij. Hij gaat kort in op de nieuwste generatie AMD-chips: Ryzen. Beschikbaar voor desktops in de tweede helft van dit jaar en voor notebooks de eerste helft van volgend jaar. 

Bekijk de video: HP belicht printing innovaties

Bekijk de video: HP en partners belichten innovatie van devices en werkplek

Door: Teus Molenaar