Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2017

Vrouwelijke directeur en commissaris krijgen minder betaald dan mannelijke collega’s

Vrouwelijke directeuren en commissarissen krijgen aanmerkelijk lagere beloningen dan hun mannelijke collega’s. Bij directeuren kan dat verschil oplopen tot 20% en bij commissarissen en toezichthouders tot 30% minder.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Beloningsonderzoek van de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren), dat wordt uitgevoerd door Human Capital Group. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke toppers nog steeds aanmerkelijk minder beloond worden dan hun mannelijke collega's. Deze kloof tussen mannen en vrouwen ligt aanmerkelijk hoger dan bij de reguliere werknemers. Daar ligt het verschil tussen man en vrouw op gemiddeld nog geen 2,5%.

‘Onverklaarbaar en onwenselijk’

De NCD noemt de verschillen onverklaarbaar en onwenselijk. "We hopen door het constateren van deze verschillen de aandacht ervoor te vergroten. Wij zien geen enkele rechtvaardiging voor dergelijke beloningsverschillen. Waar we kunnen zullen we onze vrouwelijke collega's steunen in het streven naar gelijkschakeling. Hetzelfde streven dat we hebben om een goede mix van mannen en vrouwen aan de top te realiseren", stelt Gerard van Vliet, directeur van de NCD.

Het Beloningsonderzoek van de NCD is hier beschikbaar.