Wouter Hoeffnagel - 22 mei 2017

Tweede Kamer bezorgd om uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse providers

De Tweede Kamer is bezorgd over het uitbesteden van cruciale communicatiediensten aan buitenlandse bedrijven. Kamerleden zijn bang dat gevoelige overheidsdiensten via buitenlandse providers worden afgeluisterd door buitenlandse inlichtingendiensten.

Verschillende Tweede Kamerleden uiten hun zorgen tegenover De Telegraaf. Het kabinet besluit nog dit jaar welk bedrijf de komende vier jaar de mobiele telefonie van vrijwel alle ministeries gaat verzorgen. Volgens de aanbestedingseisen hoeft dit geen Nederlandse partij te zijn. Momenteel worden deze taken uitgevoerd door het Britse telecombedrijf Vodafone.

Kritisch zijn over uitbesteden

D66-Kamerlid Jan Paternotte is van mening dat het kabinet kritisch moet zijn over het uitbesteden van dergelijke communicatie aan buitenlandse partijen, ook in het licht van de aanstaande Brexit. “Veiligheidsexperts wijzen nu al op de kans dat de Britse inlichtingendiensten via hacks zullen proberen zoveel mogelijk informatie uit andere landen te verzamelen. Dat maakt wel dat je naar een Brits bedrijf als Vodafone extra goed moet kijken bij een volgende aanbesteding”, aldus Paternotte tegenover De Telegraaf.

Ook SP-Kamerlid Maarten Hijink is kritisch. “Bij dit soort zaken moet je minimale risico’s nemen”, aldus Hijink. “Desnoods moeten de aanbestedingseisen worden aangepast. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil dat het Kabinet een eisenlijst opstelt voor buitenlandse partijen die meedoen aan overheidsaanbestedingen. “Iedereen met een boerenverstand ziet dat het nodig is om de herkomst van een bedrijf mee te kunnen wegen”, aldus Kuiken in het dagblad.

Leren van het buitenland

VVD-Kamerlid Arne Weverling wijst erop dat in het buitenland beter wordt gekeken naar buitenlandse aanbestedingen. Weverling noemt het ‘interessant’ om te kijken waar er kan worden geleerd van het buitenland.