Autoriteit Persoonsgegevens beantwoordt vragen over de AVG
18-05-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Autoriteit Persoonsgegevens beantwoordt vragen over de AVG

Wie vragen heeft over de AVG kan voortaan contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) via 0900-2001201. Een team van de AP beantwoordt via dit telefoonnummer vragen over de nieuwe Europese privacywet. Op woensdag 24 mei 2017 van 10.00 tot 12.00 uur maakt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, onderdeel uit van het telefoonteam.

Het is ook mogelijk vragen over de nieuwe wet aan de AP te stellen door te mailen naar vragenAVG@autoriteitpersoonsgegevens.nl. De AP beantwoordt de komende maand in het dossier 'Voorbereiding op de AVG' iedere week de 3 meest gestelde vragen.

Meer verplichtingen voor bedrijven

Vanaf 25 mei 2018 moeten organisaties voldoen aan de AVG. Deze wet geldt voor de hele Europese Unie en vervangt in Nederland de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. De AVG geeft mensen meer privacyrechten. Tegelijkertijd krijgen organisaties die persoonsgegevens verwerken meer verplichtingen. De nadruk ligt – meer dan nu – op accountability: organisaties moeten kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden. Overtredingen van de AVG kunnen oplopen tot boetes van 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet.

De AP adviseert organisaties op tijd te beginnen met de implementatie van de nieuwe regels. Om daarbij te helpen, heeft de AP 10 stappen gepubliceerd die organisaties kunnen doorlopen om zich goed voor te bereiden. Meer informatie is beschikbaar in het dossier ‘Voorbereiding op de AVG’. 

Telefonisch contact

De publieksvoorlichters van de AP zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur bereikbaar voor privacyvragen. Het telefoonnummer is 0900-2001201 (5 cent per minuut, plus de kosten voor het gebruik van uw mobiele of vaste telefoon). De openingstijden van dit spreekuur worden het komende jaar uitgebreid.

Terug naar nieuws overzicht
Security