Dell EMC World 2017

17-05-2017 | door: Blog
Deel dit artikel:

Dell EMC World 2017

Afgelopen week was ik bij de eerste Dell EMC World conferentie die net als de vroegere EMC World wederom in Las Vegas plaatsvond. De eerste, echte presentatie van het nieuwe Dell EMC dat september vorig jaar formeel samenging en sinds februari dit jaar ook financieel en belastingtechnisch één bedrijf is geworden.

Dell Technologies is als private onderneming het moederbedrijf van deze geweldige startup van 140,000 teamleden, met naast Dell en Dell EMC, de zelfstandige bedrijven VMware, Pivotal en SecureWorks en merken als RSA security, Virtustream en het nog wat onbekende Boomi en Mozy.

Familiebijeenkomst

De industrie was in grote getale aanwezig: meer dan 13.500 deelnemers uit 122 landen en drieduizend verschillende bedrijven en meer dan honderd presenterende partners. Met de ruim driehonderd aanwezige journalisten en analisten stond Dell EMC afgelopen week centraal in de pers. Iedereen was benieuwd hoe deze nieuwe ‘moloch’ in de wereld van IT zich de eerste keer als gezamenlijk bedrijf zou presenteren. De hele Dell Technologies familie was aanwezig met het enorme gezamenlijke portfolio aan producten, oplossingen en diensten die onder de paraplu van het nieuwe bedrijf vallen.

In omzet gezien bezet het bedrijf met ruim zeventig miljard dollar de negende plaats in de top tien van IT-bedrijven. Het was de eerste keer dat de private ondernemer Michael Dell met zijn senior management team al zijn klanten en partners in de nieuwe setting kon verwelkomen. Zijn thuisplaats Austin, waar altijd de Dell World conferentie plaatsvond, kon gezien het aantal bezoekers het gecombineerde bedrijf geen onderdak (meer) bieden.

The essential company

De uitdaging voor Dell Technologies is om de ‘Essential Infrastructure Company’ te zijn, een technologiepartner die als één bedrijf in alles nummer één kan zijn. Met de enorme snelheid waarmee de informatiewereld zich momenteel nog uitbreidt een verheven doelstelling, maar gezien de resultaten deze positie momenteel al wel realiserend. Voor veel bedrijven is de digitale transformatie nog maar nauwelijks begonnen en elke organisatie, groot of klein en welke vorm van cloud- of edge-computing gebruikend, zal een basis informatie-infrastructuur moeten hebben. Net zoals gas, water en licht, essentiële nutsvoorzieningen in onze wereld zijn.

Er zijn weinig bedrijven (meer) die de unieke combinatie van producten en oplossingen in zijn geheel kunnen bieden. Zoals we het intern zeggen: ‘infrastructuuroplossingen van de Edge tot het Datacenter en de Cloud’. En je moet wel het totaal kunnen overzien als je een gebalanceerde, strategische digitale transformatie gaat inzetten om je onderneming gereed te maken voor de nieuwe, digitale maatschappij.

Wet van Moore

Natuurlijk werden er deze week veel nieuwe en verbeterde producten geannonceerd, maar daar zal ik in deze blog niet dieper op ingaan. Dat is reeds door anderen prima verwoord en beschreven. Of het nu over hybride cloudplatformen gaat, software defined storage, nieuwe servers en switches, Internet of Things of hyper-converged-infrastructuren en dataprotectie-oplossingen en -diensten, op elk gebied gaat de productontwikkeling nog steeds zeer snel.

Nieuwe processoren, verbeterde software en nieuwe integratiemogelijkheden laten zien dat de Wet van Moore, waarbij elke twee jaar de kosten halveren of de capaciteiten verdubbelen, nog steeds geldig is. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.

One-stop-shop

Een belangrijke aankondiging was dat de prijsstructuren steeds meer flexibeler worden en het cloud-model volgen. Weg van lange termijn contracten en het vooraf doen van grote investeringen; nieuwe consumptiemodellen bieden open instapmodellen met minimale verplichtingen. Hardware als een service is een belangrijk uitgangspunt geworden.

Dit kan vooral omdat Dell Technologies een privaat bedrijf is en zijn eigen bancaire voorzieningen heeft, om deze nieuwe consumptiemodellen concurrerend in de markt te kunnen aanbieden. Daardoor kan het serieus concurreren met publieke cloud-aanbieders. Dit biedt de mogelijkheid om werkelijk een ‘one-stop-shop’ te zijn die organisaties helpt om op flexibele en investeringsarme wijze de digitale transformatie uit te voeren.

IT transformatie

De digitale transformatie start bijna altijd met vernieuwing van huidige infrastructuren om compliant te worden met de huidige cloud-operations-modellen waar de wereld van informatiediensten zich naar heeft ontwikkeld. Deze vernieuwing heeft echter directe gevolgen voor de legacy-systemen die moeten worden afgebouwd en afgeschreven, hetgeen beslist geen sinecure is. Zie mijn vorige blog: ‘Ruim je digitale rommel toch eens op!’. Juist in het gecontroleerd kunnen afbouwen, migreren en transformeren van die legacy-systemen, ligt de grootste besparing voor veel bedrijven.

Een nieuwe cloud-dienst toevoegen lijkt makkelijk. Maar als aan de achterkant niet tegelijkertijd de oude wereld wordt opgeruimd, nemen de kosten voor IT alleen maar toe, hoe goedkoop de nieuwe cloud-dienst in eerste instantie ook lijkt. Juist op dát gebied heeft Dell EMC een uitgekiende set IT-transformaties ontwikkeld, onderbouwd met een vaste meerjarige financiële aanpak. Dit geeft ons momenteel het leiderschap om organisaties een geheel omvattende en gegarandeerde aanpak voor een lange termijn transitie te bieden.

Klanttevredenheid

Afgelopen week werden verschillende bijeenkomsten voor analisten gehouden die acht maanden na de fusie graag wilden horen hoe Dell Technologies zich tot nu toe heeft ontwikkeld. Als privaat bedrijf heeft het een grote lange termijn flexibiliteit verkregen die – anders dan haar publieke concullega’s – het nemen van agressievere risico’s toestaat. En zich daarmee in plaats van op de aandeelhouder nu blijvend op de klant kan richten. Klanttevredenheid en een daarop gerichte strategie, is op de lange termijn nog altijd de beste basis voor beider succes.

Met die integrale en langetermijnaanpak kunnen klanten ook worden begeleid, als naast de infrastructuur gelijkertijd ook noodgedwongen andere werkomgevingen en nieuwe vormen van security en compliance moeten worden geïmplementeerd. Dit zijn beslist geen ‘add-ons’, maar moeten integraal in het ontwerp van de nieuwe infrastructuur worden meegenomen. De uitbraak van nieuwe ransomware-aanvallen deze week laat dat meer dan duidelijk zien. Security en compliance dienen op elke Board-agenda te staan en vergen een langetermijnstrategie om hier een overall robuustheid voor te ontwikkelen en implementeren.

Voordeel

Zoals Michael Dell in zijn openingsspeech verwoorde: “Wij hebben het structurele voordeel in termen van snelheid en onze financiële flexibiliteit om over een veel langere horizon te beschikken om onze klanten te ondersteunen. Als ondernemer vind ik het fantastisch dat ik me volledig kan richten op het creëren van oplossingen en diensten om onze klanten vooral op de lange termijn te kunnen blijven ondersteunen in hun eigen transformatie, waar zij ook zelf op andere wijze nieuwe diensten en inkomstenstromen moeten zien te realiseren”.

Door: Hans Timmerman, CTO Dell EMC

Terug naar nieuws overzicht
Cloud