Wouter Hoeffnagel - 16 mei 2017

Managers noemen kosten IT-kwaliteitszorg onverantwoord hoog

Managers noemen kosten IT-kwaliteitszorg onverantwoord hoog image

52% van de Nederlandse zakelijke beslissers is van mening dat kwaliteitszorg voor digitale producten en diensten goedkoper en sneller moet. 38% van de managers slaan de noodkreet: zij achten de huidige IT-kwaliteitszorgkosten bedrijfseconomisch onhoudbaar.

Dat blijkt uit het nationale Sogeti-onderzoek naar kwaliteitszorg in een digitale wereld onder 210 beslissers van organisaties met minimaal 200 medewerkers. Dit onderzoek is eind 2016 uitgevoerd door onderzoeksbureau Pb7 Research in opdracht van IT-dienstverlener Sogeti.

sogeti-kwaliteitszorg-digitaal-2017.png

Digitaal aanbod leidend binnen 3 jaar

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse organisaties in een rap tempo afhankelijk worden van het leveren van digitale diensten en producten. In 2019 heeft meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven en instellingen een ‘digital-leading’ of ‘digital-only’ strategie. Het aantal bedrijven met een ‘digital-only’ aanpak zal in dezelfde periode verdrievoudigen. Als de ontwikkeling van digitale producten en diensten voorrang krijgt boven fysieke producten, zet dat druk op de aandacht en kosten voor IT-kwaliteitszorg. Volgens de deelnemers aan het onderzoek vraagt kwaliteitsborging bij digitale diensten meer dan bij fysieke producten.

Meer dan de helft van de ondervraagde organisaties geeft aan dat de kosten van digitale kwaliteitszorg de afgelopen jaren sterk toegenomen zijn. 38% vindt zelfs dat de kosten zo hoog oplopen dat het bedrijfseconomisch niet meer verantwoord is. De meest genoemde uitdaging daarbij is het inrichten van een goed proces (24%), op de voet gevolgd door het vaststellen van de juiste kwaliteitseisen (21%).

Meer en andere verbeteracties nodig

Wat opvalt, is dat een beperkt aantal organisaties het proces durft aan te pakken, terwijl dat wel het belangrijkste obstakel is. Op de vraag welke concrete acties organisaties ondernemen om de kosten terug te dringen, kiest 38% van de respondenten voor ‘security-by-design’ maatregelen. Het achteraf testen op veiligheid of toevoegen van veiligheidsmaatregelen is immers bijna altijd duurder en zorgt voor een groot afbreukrisico. Het beter verwerken van feedback van consumenten wordt met 36% als tweede verbeteractie genoemd.

“De onverantwoord hoge kosten vragen om een andere organisatie van IT-kwaliteitszorg. Zo moet een agile-aanpak en teamoverstijgende samenwerking tussen ontwikkelaars en beheerders (DevOps) gemeengoed worden. Bovendien kunnen producttestprocessen veel meer geautomatiseerd worden,” vertelt Philip Boersen, Business Development Manager kwaliteitszorg bij Sogeti.

Rapport

Het volledige onderzoeksrapport is beschikbaar via de website van Sogeti.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024