Projectmanagers hebben nieuwe vaardigheden nodig voor 'transformatie-economie'

15-05-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Projectmanagers hebben nieuwe vaardigheden nodig voor 'transformatie-economie'

De projectmanager van de toekomst zal voornamelijk worden geprezen om zijn of haar creativiteit, flexibiliteit, wendbaarheid, emotionele intelligentie en afstemming op de strategische doelen van het bedrijf of de organisatie. 90% van de PM's geeft aan een sterkere strategische visie nodig te hebben die op één lijn ligt met de bedrijfsdoelen.

Dit blijkt uit onderzoek van AXELOS, wereldwijd beheerder van de methode voor projectmanagement PRINCE2. In Nederland zijn meer dan 1 miljoen mensen werkzaam in projectmanagement binnen de publieke sector en commerciële sectoren, zoals IT, financiële dienstverlening, bouw, farmaceutica, gezondheid en de productie-industrie. 76% van de projectmanagers verwacht dat deze cijfers de komende tien jaar enorm zullen stijgen. Projectmanagement wordt namelijk niet meer gezien als 'specialisme', maar meer als een 'algemene zakelijke vaardigheid'.

Hoger salaris

Fulltime projectmanagers die hun vaardigheden hebben aangescherpt en veelzijdig, creatief en flexibel zijn bij projecten, worden hiervoor beloond. Zij profiteren van een hoger salaris als freelancer. Professionals die de strategische bedrijfsvisie en de bedrijfstransformatie een zetje kunnen geven, worden beloond met een rol in senior management en zelfs de directie.

AXELOS heeft de enquête uitgevoerd vóór de introductie van de nieuwste versie van PRINCE2 in de zomer (juli) van 2017. De methodologie is bijgewerkt en weerspiegelt nu de zakelijke ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar. Er wordt nu meer dan ooit nadruk gelegd op het aanpassen van projecten volgens de specifieke behoeften en doelen van organisaties en hun omgeving. Bovendien komt de methodologie nu beter overeen met het bredere AXELOS Project and Programme Management (PPM)-portfolio, waaronder MSP (Managing Successful Programmes) en M_o_R (Management of Risk)

De meesten (76%) van de 187 senior PM's bij organisaties als NHS Blood and Transplant, Crown Prosecution Service, VISA, Meggit PLC en de Ambition Group zijn van mening dat de titel 'projectmanager' na verloop van tijd zal worden overgenomen door 'business manager’. ‘Transformation director' wordt de aanduiding voor de energieke PM van de toekomst.

Grote impact van AI en geautomatiseerd leren

Zes op de tien mensen gelooft dat kunstmatige intelligentie en geautomatiseerd leren grote gevolgen heeft voor het beroep. 59% van de ondervraagden geeft aan dat de automatisering veel routinetaken voor PM's vervangt, terwijl 90% aangeeft dat het projectrisico stijgt. Dit zorgt ervoor dat PM's nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen om deze nieuwe uitdagingen aan te kunnen.

Momenteel ontbreekt het PM's maar al te vaak aan strategische vaardigheden en de visie die zij zo hard nodig hebben om hun carrière een boost te geven. 90% van de deelnemers geeft aan de strategische visie en doelen van hun organisatie beter te moeten leren begrijpen en ermee op één lijn te komen. Als zij zich staande willen houden in de nieuwe zakelijke wereld, moeten ze hun vaardigheden aanscherpen op verschillende belangrijke gebieden: strategie, bedrijfsanalyse, change management, organisatorische diplomatie, beïnvloeding en opbouw van relaties.

Veelzijdige praktijk omarmen

Acht op de tien PM's (84%) gelooft dat een veelzijdige werkpraktijk steeds belangrijker wordt en op den duur de standaard wordt in alle sectoren, niet alleen in softwareontwikkeling en IT. Klanten en belanghebbenden willen resultaten op een snellere en flexibelere manier bereiken, waarbij 89% van de PM's aangeeft dat zij hun vaardigheden moeten verbeteren.

"We horen continu dat verandering de enige constante in deze wereld is. Projectmanagement is de afgelopen jaren getransformeerd en blijft transformeren als reactie op de ontwikkelingen in de bedrijfspraktijk. Projectmanagement wordt een noodzakelijke vaardigheid en biedt beroepsmatige projectmanagers de mogelijkheid bij te dragen op strategisch niveau. In sommige gevallen pakt dit gunstig uit voor hun positie binnen een organisatie. Beroepsmatige projectmanagers moeten hun vaardigheden uitbreiden en de volgende zaken omarmen als zij hun organisatorische doelen willen bereiken: strategie, change management, risicobeheer, betrokkenheid van belanghebbenden en wendbaarheid”, zegt Peter Hepworth, Chief Executive Officer van AXELOS.

Antwoord op de veranderende bedrijfspraktijk

"De PRINCE2-update is een antwoord op de veranderende bedrijfspraktijk. De nieuwste ontwikkeling van 's werelds meest toegepaste methodologie voor projectmanagement legt meer nadruk op hoe PRINCE2 kan worden aangepast aan de behoeften van organisaties en de projectomgeving. Hieronder vallen ook risicomanagement en projecten die onderdeel zijn van grotere programma's. Zoals gewoonlijk bevat de nieuwste versie van PRINCE2 een schat aan ervaring dankzij de wereldwijde AXELOS-geaccrediteerde gemeenschap. Dit betekent dat we kunnen rekenen op een praktische, betrouwbare en relevante training, waarmee iedereen die een project beheert het beste uit PRINCE2 kan halen en succes kan boeken voor zichzelf en zijn organisatie."

Richard Moret, Chief Executive Officer bij Ambition Group, een internationaal consultancybedrijf dat met organisaties samenwerkt om de bedrijfsverandering te versnellen, zegt: "De huidige bedrijfsomgeving verandert in hoog tempo. Dit houdt in dat projectmanagers strategischer en flexibeler te werk moeten gaan om effectief te reageren op de nieuwe transformatie-economie. De projectmanager is niet de enige die zich moet ontwikkelen. Ook het senior management moet zich aanpassen. Senior managers moeten leren hoe zij hun strategische visie en doelen kunnen overbrengen om bedrijfstransformaties te realiseren, en alle voordelen van het technische tijdperk omarmen. Bovendien moeten ze hun projectmanagementvaardigheden aanscherpen om de transformatie van bovenaf goed aan te kunnen sturen."

Veranderende vereisten van projectmanagement

De update is tot stand gekomen door de ontwikkelingen in de bedrijfspraktijk van de afgelopen tien jaar. De update komt tegemoet aan de wisselende behoeften van vandaag de dag; de helft (50%) van de bedrijven wereldwijd en 80% van de PRINCE2-gecertificeerde Practitioners erkent de waarde van flexibel werken.

In een enquête onder 2400 professionals zei 88% van de PRINCE2 Practitioners dat de kwalificatie heeft geholpen bij hun loopbaanontwikkeling en ook waardevol is voor hun huidige functie (85%). Uit de enquête bleek ook dat allerlei verschillende professionals de methode toepassen, van fulltime projectmanagers (32%), IT-consultants (18%) en managementconsultants (15%), tot een groeiend aantal CEO's en CFO's en andere topmanagers (6%). Uit de enquête blijkt dat projectmanagement een essentiële vaardigheid wordt voor elke professional en dit wordt erkend in de geactualiseerde PRINCE2-training. Flexibiliteit is altijd al een belangrijke factor geweest in het succes van PRINCE2. De bijgewerkte methode kan nu succesvol worden toegepast door iedereen die een project moet beheren, ongeacht hun functie.

Bijgewerkte PRINCE2-trainingen en -examens

De update van PRINCE2 wordt gekenmerkt door een grotere nadruk op:

  • het aanpassen van PRINCE2 aan de behoeften van organisaties en projectomgevingen
  • de principes onderliggend aan de PRINCE2-methode
  • de verduidelijking van het verband tussen de thema's en principes
  • de herstructurering van de training over thema's om bepaalde voorbeelden van aanpassing een plaats te geven
  • de praktische toepassing van training, met bijgewerkte schema's, voorbeelden, tips en trucs.

Bijgewerkte versie PRINCE2 in het Engels

De Engelse versie van de bijgewerkte training, Managing Successful Projects is medio 2017 beschikbaar en de nieuwe Engelse versies van de Foundation- en Practitioner examens worden kort daarna geïntroduceerd.

Vanaf de introductie van de bijgewerkte examens tot het einde van 2017 kunnen kandidaten zowel de bestaande als de bijgewerkte Engelse versie van het PRINCE2-examen afleggen. Vanaf januari 2018 zullen alle Foundation- en Practitionerexamens in het Engels gebaseerd zijn op de bijgewerkte versie van PRINCE2.

Beschikbaar in andere talen

Het schema voor de publicatie van het boek en de examens in andere talen zal eind 2017 worden aangekondigd. Momenteel wordt gewerkt aan versies in het Nederlands, Duits, Pools, Frans, Deens, Noors en Italiaans.

De huidige PRINCE2 Practitioner-certificaten blijven geldig tot het einde van de vijfjarige periode en Practitioners mogen blijven deelnemen aan het AXELOS PRINCE2 Membership-programma.

Terug naar nieuws overzicht