Redactie - 07 mei 2017

Containers: vervolg op object modelling

Software containers zijn in zwang. Maar eigenlijk vrijwel hetzelfde als object modelling, waarover twintig jaar geleden veel te doen was, erkent Jim Whitehurst, president & ceo van Red Hat. “De IT-gemeenschap probeert al dertig jaar code te ontwikkelen die herbruikbaar is. Nu, met containers, lijkt het te gaan lukken, omdat het eindelijk commercieel haalbaar is. Vooral dankzij de open source gedachte.”

In een ontspannen houding – terwijl buiten de deur de Red Hat Summit raast – gaat de directeur in op de wat algemenere kwesties die samenhangen met ICT. Zo laat hij zijn telefoon rondgaan onder de aanwezige journalisten. Een foto van een auto die deels door een houten afscheiding is geschoten en een halve meter boven het onderliggende terras balanceert. “Als je vader bent van een 14-jarige tweeling kan het zelfstandig rijden van auto’s niet snel genoeg gebeuren. Dit was mijn dochters idee om uit de garage te rijden”, lacht hij.

Om er dan – serieus – aan toe te voegen het jammer te vinden dat elke onderneming apart bezig is om zelfrijdende voertuigen te ontwikkelen. “Laat ze de code met elkaar delen, laat ze van elkaar leren. Dan gaat het veel sneller. Innovatie is gebaat bij open source. Dat hebben de laatste tien jaar wel bewezen. Gelukkig is Elon Musk van plan om de code te delen.” Het gebruik van open source software is volgens Whitehurst allang geen discussie meer. “Vijftien jaar geleden moest je de blaren om jouw tong praten als je open source software wilde gebruiken. Nu is het andersom. Nu moet je je verantwoorden als je closed source software wilt gebruiken.

Microservices

Hoewel containers voet aan de grond krijgen, waar object modelling in schoonheid ten onder ging, moeten er nog veel problemen worden opgelost, volgens Whitehurst. “We hebben oplossingen nodig voor de schaalbaarheid. Wat doe je met twee miljoen microservices in duizend containes?”, geeft hij een voorbeeld. “Hoe ga je dat onderhouden. Monitoring gebeurt gewoonlijk met agents, maar je kunt moeilijk twee miljoen agents in de gaten houden. Het moet dus agentless gebeuren. Dat moeten we oplossen. Het liefst samen met de ISV’s. Hun bijdrage is welkom.”

Revolutie

Whitehurst is ervan overtuigd dat over een bepaalde periode – in de tijd niet eens zo heel ver weg – het programmeerwerk wordt gedaan door robots. “Dat gaat zeker gebeuren. En niet alleen op dat vlak. Dankzij de snel voortschrijdende kennis van kunstmatige intelligentie zullen heel veel banen verdwijnen. Dat zal op maatschappelijk niveau niet zonder geweld gebeuren. We spreken immers van een revolutie en de geschiedenis heeft geleerd dat revoluties altijd met geweld gepaard gaan.”

Hij vertelt dat de open source gedachte inmiddels vrijwel overal ter wereld is omarmd. “Maar per land wel vaak om andere redenen. Zo is Japan voor ons het tweede belangrijke land. Daar gaat het altijd om kwaliteit. Dus de technici willen zelf de code kunnen beoordelen. Scandinavië, de geboortestreek van Linux, doet het meer vanuit de gemeenschapsgedachte. In Turkije maken we nu ook een grote groei door, maar weet nog niet precies waarom. Terwijl Korea ver achter blijft. Het is een conservatief land. Houdt het liefst alles bij het oude. Volgens mij nog het enige land ter wereld waar Unix nog welig tiert.”

Door: Teus Molenaar