Redactie - 05 mei 2017

Ontwikkelaar moet vooral veel leren

Ontwikkelaar moet vooral veel leren image

Er is geen lijstje te geven met spullen die de hedendaagse softwareontwikkelaar in zijn bagage moet hebben. Zo blijkt uit een discussie met Red Hat-medewerkers. Wat je nu leert op school is morgen alweer verouderd. Steekwoorden zijn nu wel: nieuwsgierig, bereid veel te leren én samenwerking.

Harry Mower (foto), senior director Developer Programs bij Red Hat, is het meest stellig in zijn mening: “Er is tegenwoordig zo veel keus voor een programmeur; in tools en in talen; daar kun je eigenlijk geen zinnig woord over zeggen. Behalve dan dat de programmeur van nu en morgen een polyglot behoort te zijn: iemand met een hoge graad van taalbeheersing. Maar bovenal moet hij bereid zijn te leren. Eigenlijk is het beste dat iemand een opleiding bij het bedrijf volgt; want dan weet je zeker dat hij de juiste dingen leert.”

Stephanos Bacon, senior director Application Platform Portfolio Strategy, illustreert de opvatting door te vertellen over zijn 14-jarige zoon. “Hij heeft geen enkele opleiding gehad, maar al vanaf zijn tiende speelt hij Minecraft. Al doende heeft hij geleerd te programmeren. En door zijn zelf geknutselde objecten naar zijn vriendjes te sturen, heeft hij ook geleerd dat het nuttig, zelfs noodzakelijk is, om zijn werk eerst te testen voordat hij dat doet. Want zijn vriendjes zijn meedogenloos."

Meer en sneller

De programmeurs, zo vertellen zij, moeten veel meer afleveren en ook nog eens veel sneller. “Dat is alleen mogelijk als je in teams werkt”, weet Mower. Hij noemt containers de ruggengraat van applicatietoepassing. In die zin verwacht hij dat microservices een belangrijke rol gaan spelen. “Dat moet ook wel als je de ontwikkeltijd wilt terugbrengen van achttien maanden naar achttien dagen.”

CICD (Continious Integration and Continious Deployment) is niet mogelijk zonder goede tooling. Eigenlijk is het gereedschap net zo belangrijk als de applicatie zelf.

Met OpenShift.io schiet Red Hat de ontwikkelaars te hulp, leggen ze uit. “Veel klanten vertellen ons dat ze veel tijd en geld kwijt zijn aan het integreren van allerlei verschillende ontwikkeltools. Wij helpen ze daarbij door een keuze te maken en een geïntegreerde set aan te bieden”, aldus Mower. “Overigens gaan we het product later nog zo aanpassen dat iemand een andere voorkeurstaal kan integreren. Maar zo ver zijn we nog niet. Ook is OpenShift.io nu alleen nog maar online te gebruiken. We komen later met een versie die on premises is toe te passen.”

Overigens is OpenShift.io nog niet beschikbaar. Mensen kunnen er al wel op intekenen via de site van Red Hat.

Security

In de complexe multi-cloud omgeving, waar software (al dan niet als microservices in een container) zich hetzelfde moet gedragen op diverse cloudplatformen (daaraan draagt OpenShift bij) is beveiliging onmiskenbaar noodzakelijk. Bacon geeft aan dat Open Source software sowieso veiliger is dan gesloten programmatuur. “Diverse vergelijkende studies in het (recente) verleden hebben dit uitgewezen.”

Wie software bouwt in OpenShift.io beschikt bovendien over een functie die de code op kwetsbaarheden controleert. “Die functionaliteit zal in de loop der tijd alleen maar beter worden, want zij is zelflerend.”

Door: Teus Molenaar