Uiteindelijk draait alles om de applicaties
04-05-2017 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Uiteindelijk draait alles om de applicaties

De eerste dag van de Red Hat Summit in Boston laat zien dat de bezoekers waardering hebben voor de producten van deze softwareleverancier. Niet alleen de sprekers krijgen applaus van de zesduizend bezoekers, ook de producten worden met handgeklap onthaald. Vooral OpenShift.io ontmoet veel waardering.

Red Hat CEO en President Jim Whitehurst (foto) doet op het podium de aftrap. Hij benoemt het thema van dit jaar: ‘Celebrate the impact of the individual’. Om meteen iemand te roemen die inderdaad als individu het verschil heeft gemaakt voor de organisatie waarbij hij werkt. Een film laat zien dat hij het heeft over Orhan Biyiklioglu, een system administrator bij Turkcell in Istanbul. Biyiklioglu is benoemd tot de 2017 Red Hat Certified Professional of the Year. Hij kwam bij Turkcell meer dan tien jaar geleden en heeft met zijn gedegen kennis van de Red Hat-producten de serverarchitectuur ontworpen en geïmplementeerd op Red Hat Enterprise Linux (RHEL) om meer dan twintig kritieke database workloads te consolideren die draaiden op meer dan veertig servers van verschillende leveranciers. “Het is overweldigend wat het effect is van zijn inspanningen voor zijn bedrijf”, zegt Whitehurst. “De operatie heeft Turkcell aanzienlijke kostenbesparingen opgeleverd.” Biyiklioglu komt het podium op en neemt de trofee blij gemoed in ontvangst.

Developers

De summit staat niet alleen in het teken van de individu, maar ook, en vooral, in het teken van developers, ‘de ontwikkelaar’. Paul Cormier, president Products & Technologies, brengt in herinnering dat de summit vorig jaar in het teken stond van DevOps; het bij elkaar brengen van ontwikkelaars en de ontwerpens/beheerder van de infrastructuur. Het ‘operations’-gedeelte is met RHEL goed afgedekt; het loodgieter werk is vrijwel klaar. Nu is er meer aandacht nodig voor de ontwikkelaars. “Uiteindelijk draait alles om de applicaties, die zijn de ruggengraat van een onderneming”, zegt Cormier.

“We werken meer en meer met containers in een complexe multi-cloud omgeving. We hebben met OpenShift een product gelanceerd dat een platform biedt voor de bouw en toepassing van containers in de cloud. Met Red Hat Openshift.io gaan we een stap verder. We bieden de ontwikkelaar alle tools om microservices te ontwikkelen, in containers onder te brengen en vervolgens die containers cloud-agnostisch ergens te hosten. Bovendien bieden we alle tools die ontwikkelaars nodig hebben, zoals een overzicht van de projecten, de mogelijkheid samen te werken, het tijdpad, backlogs en – heel belangrijk – automatisch scannen van de code op kwetsbaarheden. Mocht een kwetsbaarheid zijn ontdekt, dan komt het programma met een suggestie om die op te lossen.

Applaus

Een demonstratie van OpenShift.io, waarbij de ontwikkelaar genoeg heeft aan een browser, brengt de handen op elkaar. Dit tekent de sfeer van het congres. De bezoekers, afkomstig uit meer dan zeventig landen, storten zich gretig op de (technische) sessies. Raken blijkbaar niet met elkaar uitgepraat, want in de wandelgangen is het een voortdurend geroezemoes.

De standhouders in de ruimte waar de partners zich presenteren, tonen zich tevreden. Zij vertellen veel en gerichte belangstelling te ervaren door de congresgangers.

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud