Kaspersky Lab wil toch Europese klacht indienen tegen Microsoft

03-05-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kaspersky Lab wil toch Europese klacht indienen tegen Microsoft

Anti-virusbedrijf Kaspersky Lab wil toch een klacht gaan indienen tegen Microsoft over misbruik van zijn dominante marktpositie om zijn anti-virussoftware Windows Defender een oneerlijk concurrentievoordeel te geven. Eerdere berichten dat Kaspersky wil afzien van deze klacht spreekt het Russische bedrijf tegen.

Kaspersky maakte eind 2016 bekend bij de Europese Commissie een klacht te willen indienen over de werkwijze van Microsoft rond Windows Defender. Eugene Kaspersky, oprichter van Kaspersky Lab, is van mening dat Microsoft met Windows Defender op oneerlijke wijze concurreert met antivirusbedrijven. Windows Defender is een virusscanner die standaard aanwezig is in Windows 10.

‘Verschillende punten zijn aangepakt’
In een blogpost wijst Eugene Kaspersky erop dat Microsoft zijn werkwijze inmiddels op een aantal punten heeft aangepast. Zo is het aantal virusscanners dat op Windows 10 actief kan zijn niet langer beperkt. Eerder mocht maximaal één virusscanner actief zijn op het besturingssysteem, tenzij de tweede virusscanner Windows Defender was.

Daarnaast mogen antivirusbedrijven klanten voortaan eerder waarschuwen dat het abonnement op hun virusscanner dreigt te verlopen. Dit mochten bedrijven voorheen slechts vijf dagen voordat het abonnement afliep doen. Ook zou Microsoft niet langer proberen gebruikers die al een virusscanner hebben geïnstalleerd niet langer te overtuigen toch Windows Defender in te schakelen.

Desondanks een klacht indienen
Ondanks deze positieve ontwikkelingen wijst Eugene Kaspersky erop dat verschillende kritiekpunten nog niet zijn aangepakt. Kaspersky spreekt dan ook tegen dat het Russische antivirusbedrijf wil afzien van het indienen van een klacht bij de Europese Commissie tegen Microsoft. Het bedrijf zou deze klacht later dit jaar alsnog willen indienen.

Terug naar nieuws overzicht
Security