Wouter Hoeffnagel - 29 april 2017

CWI gaat samenwerking aan met Databricks

Het nationale onderzoeksinstituut Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) gaat een samenwerking aan met het Amerikaanse bedrijf Databricks. De samenwerking is in het bijzijn van minister Kamp van Economische Zaken aangekondigd op de Hannover Messe.

Databricks financiert onderzoek van de Database Architectures-groep van CWI, de onderzoeksgroep die eerder de databasesystemen VectorWise en MonetDB ontwikkelde. De CWI-onderzoekers werken aan database-technieken die voor Databricks interessant kunnen zijn. Het gaat hierbij om methoden waarmee gebruikers grote hoeveelheden data kunnen analyseren. Het gaat hierbij niet alleen om tabellen met data, maar ook om (sociale) netwerken met groeiende hoeveelheden en veranderende informatie.

R&D-centrum in Amsterdam
Speciaal voor de samenwerking heeft Databricks eerder dit jaar een R&D-centrum in Amsterdam geopend. Databricks leidt de ontwikkeling van de open source software Apache Spark, die wereldwijd wordt ingezet om grote hoeveelheden data te analyseren. Databricks biedt deze dienst vanuit de cloud aan.

De samenwerking tussen CWI en Databricks wordt gecoördineerd door Peter Boncz, senior researcher in de Database Architectures-onderzoeksgroep. “De komst van Databricks naar Amsterdam is een verrijking van het lokale data science-ecosysteem en het onderstreept de reputatie van het CWI op het gebied van big data-technologie”, aldus Boncz. “Voor CWI levert de samenwerking de kans op om achter de schermen mee te kijken bij Databricks. We krijgen inzicht in de grote diversiteit aan data-analyse-problemen waarmee gebruikers worstelen, en ontdekken zo de open vragen op het gebied van data-analyse. Daarnaast zijn bij Databricks professoren van Berkeley en Stanford betrokken, dus er ontstaan ook nieuwe wetenschappelijke samenwerkingen.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024